Upieczenie
indyka w ten sposób daje nam bardzo soczystą pieczeń. Bardzo lubię piec, szczególnie
delikatne, łatwo wysychające mięso, w otulinie z boczku.
Boczek
nadaje mięsu swój lekko słony i wędzony smak, podczas gdy nadzienie z suszonych
pomidorów i szpinaku nadaje mu soczystość.
Fantastyczne
danie, na co dzień i od święta.
Porcja
dla 4 osób
Składniki:
1 pierś z indyka, 750 g wagi
sól i pieprz
250 g szpinaku
1 szklanka startego parmezanu
10 połówek suszonych pomidorów
w zalewie
10 cienkich plastrów szynki prosciutto
di parma
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
Wykonanie:
Blanszujemy
szpinak. Po ostudzeniu osączamy go i siekamy. Szpinak mieszamy z parmezanem, doprawiamy
solą i pieprzem.
Pierś
indyka rozkrajamy na trzy, aby uzyskać z niej jak największą płaską
powierzchnię. Doprawiamy mięso pieprzem i solą. Na wierzchu wykładamy szpinak i
suszone pomidory. Zawijamy mięso wokół nadzienia tworząc roladę.
Plastry
szynki układamy na desce, na szynce umieszczamy roladę i zawijamy mięso w
szynkę. Związujemy sznurkiem na całej długości.
Układamy
roladę w naczyniu do pieczenia. Dodajemy całe ząbki czosnku oraz gałązki tymianku. Całość polewamy cydrem.
Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.