czwartek, 3 kwietnia 2014

INDYK NADZIEWANY SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI - TURKEY BREAST STUFFED WITH SPINACH AND SUN DRIED TOMATOES



Upieczenie indyka w ten sposób daje nam bardzo soczystą pieczeń. Bardzo lubię piec, szczególnie delikatne, łatwo wysychające mięso, w otulinie z boczku.

Boczek nadaje mięsu swój lekko słony i wędzony smak, podczas gdy nadzienie z suszonych pomidorów i szpinaku nadaje mu soczystość.

Fantastyczne danie, na co dzień i od święta.

xo


Porcja dla 4 osób

Składniki:

1 pierś z indyka, 750 g wagi
sól i pieprz
250 g szpinaku
1 szklanka startego parmezanu
10 połówek suszonych pomidorów w zalewie
10 cienkich plastrów szynki prosciutto di parma

2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku

Wykonanie:

Blanszujemy szpinak. Po ostudzeniu osączamy go i siekamy. Szpinak mieszamy z parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem.

Pierś indyka rozkrajamy na trzy, aby uzyskać z niej jak największą płaską powierzchnię. Doprawiamy mięso pieprzem i solą. Na wierzchu wykładamy szpinak i suszone pomidory. Zawijamy mięso wokół nadzienia tworząc roladę.

Plastry szynki układamy na desce, na szynce umieszczamy roladę i zawijamy mięso w szynkę. Związujemy sznurkiem na całej długości.

Układamy roladę w naczyniu do pieczenia. Dodajemy całe ząbki czosnku oraz  gałązki tymianku. Całość polewamy cydrem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz