sobota, 5 kwietnia 2014

MAKARON Z CYTRYNA I BAZYLIA - PASTA WITH LEMON AND BASIL



Nie ma szybszego dania na obiad niż makaron. Szczególnie ten makaron jest daniem ekspresowym. Nie tylko to szybkie danie, ale bardzo proste, a poza tym wyjątkowo świeże, lekkie i wiosenne.

Zainspirowałam się przepisem na ten makaron w książce Mario Batali „Molto Gusto’ ale też  w książce Gwyneth Paltrow „My Father’s Daughter”. Przyznam się, że pasta Gwyneth bardziej mi przypadła do gustu ze względu na dodatek bazylii.

To pasta o bardzo wiosennym smaku: cytryna, bazylia, masło i parmezan. Prostota i świeży smak.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:
1 opakowanie spaghetti
sól

4 cytryny, starta skórka i sok z 2 cytryn oraz cząstki z 2 cytryn
8 gałązek bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 szklanki startego parmezanu
sól i pieprz


Wykonanie:

Zagotowujemy wodę. Do wrzącej osolonej wody dodajemy makaron. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż będzie al dente.

W międzyczasie z dokładnie umytych cytryn ścieramy skórkę; z jednej cytryny wyciskamy sok, z drugiej wycinamy cząstki. Na tarce ścieramy parmezan. Listki bazylii zwijamy w rulon i tniemy na cienkie paski. Małe listki zachowujemy w całości.

Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go pozostawiając odrobinę wody z gotowania. Do makaronu dodajemy skórkę, sok i cząstki cytryny. Doprawiamy makaron pieprzem i solą, dodajemy oliwę i masło, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy bazylię i starty parmezan.

Podajemy ozdobione listkami bazylii.




1 komentarz:

  1. bardzo ciekawy przepis. minimalizm, ale w bardzo kusząco zapowiadającym się wydaniu.

    OdpowiedzUsuń