Nie ma szybszego dania na obiad niż
makaron. Szczególnie ten makaron jest daniem ekspresowym. Nie tylko to szybkie danie, ale bardzo proste, a poza tym wyjątkowo świeże, lekkie i wiosenne.
Zainspirowałam się przepisem na ten
makaron w książce Mario Batali „Molto Gusto’ ale też w książce Gwyneth Paltrow „My Father’s Daughter”.
Przyznam się, że pasta Gwyneth bardziej mi przypadła do gustu ze względu na
dodatek bazylii.
To pasta o bardzo wiosennym smaku: cytryna,
bazylia, masło i parmezan. Prostota i świeży smak.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
1
opakowanie spaghetti
sól
4 cytryny,
starta skórka i sok z 2 cytryn oraz cząstki z 2 cytryn
8
gałązek bazylii
2 łyżki
oliwy
2 łyżki
masła
2
szklanki startego parmezanu
sól i
pieprz
Wykonanie:
Zagotowujemy
wodę. Do wrzącej osolonej wody dodajemy makaron. Zagotowujemy i gotujemy na małym
ogniu aż będzie al dente.
W
międzyczasie z dokładnie umytych cytryn ścieramy skórkę; z jednej cytryny
wyciskamy sok, z drugiej wycinamy cząstki. Na tarce ścieramy parmezan. Listki
bazylii zwijamy w rulon i tniemy na cienkie paski. Małe listki zachowujemy w
całości.
Gdy
makaron jest gotowy odcedzamy go pozostawiając odrobinę wody z gotowania. Do
makaronu dodajemy skórkę, sok i cząstki cytryny. Doprawiamy makaron pieprzem i
solą, dodajemy oliwę i masło, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy bazylię
i starty parmezan.
Podajemy
ozdobione listkami bazylii.