Lekko
gorzki i pomarańczowy mus czekoladowy to deser bardzo wykwintny. Kto by pomyślał,
że jest tak prosty do zrobienia.
Roztapiamy
czekoladę i łączymy ją z żółtkami a następnie z ubitymi białkami. Przekładamy do
pucharków i schładzamy i deser jest gotowy.
Proste,
prawda?
xo
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 żółtka
¼ szklanki likieru pomarańczowego
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 białka
Wykonanie:
W żaroodpornej misce postawionej nad garnkiem
gotującej się wody roztapiamy czekoladę połamaną
na małe kawałki. Dodajemy do roztopionej czekolady masło i mieszamy, następnie dodajemy
żółtka i mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy.
W czystej misce ubijamy białka z
cukrem i solą na sztywną pianę. Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy ubite
białka i dokładnie lecz delikatnie łączymy składniki.