MUS CZEKOLADOWY - CHOCOLATE MOUSSE



Lekko gorzki i pomarańczowy mus czekoladowy to deser bardzo wykwintny. Kto by pomyślał, że jest tak prosty do zrobienia.

Roztapiamy czekoladę i łączymy ją z żółtkami a następnie z ubitymi białkami. Przekładamy do pucharków i schładzamy i deser jest gotowy.

Proste, prawda?

xo

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 żółtka
¼ szklanki likieru pomarańczowego
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 białka

Wykonanie:

W żaroodpornej misce postawionej nad garnkiem gotującej się wody roztapiamy czekoladę  połamaną na małe kawałki. Dodajemy do roztopionej czekolady masło i mieszamy, następnie dodajemy żółtka i mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy.

W czystej misce ubijamy białka z cukrem i solą na sztywną pianę. Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy ubite białka i dokładnie lecz delikatnie łączymy składniki.

Wlewamy mus do filiżanek lub kieliszków  i odstawiamy do schłodzenia.