Dla milośników rabarbaru to smoothie
będzie na pewno kuszące. Cierpkie i pachnące pomarańczą. Piękny kolor
zawdzięcza syropowi z grenadyny, a jeżeli syropu nie macie to do rabarbaru
dodajcie kilka kwiatów hibiskusa.
Podałam smoothie z granolą z płatków
owsianych i komosy.
xo
Na 4 szklanki smoothie
Składniki:
1 pęczek rabarbaru – ok.10 łodyg
skórka z dwóch pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
¼ szklanki cukru
2 łyżki syropu z grenadyny
2 szklanki jogurtu naturalnego odtłuszczonego
Wykonanie:
Rabarbar
obieramy, kroimy na grube kawałki. Wkładamy rabarbar do rondla. Dodajemy skórkę
i sok z pomarańczy, cukier i syrop z grenadyny. Gotujemy na małym ogniu aż
rabarbar się rozpadnie.
Przekładamy
rabarbar do malaksera, miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy przez
sito.
Po
ostudzeniu miksujemy z jogurtem.