SMOOTHIE Z RABARBARU - RHUBARB SMOOTHIE



Dla milośników rabarbaru to smoothie będzie na pewno kuszące. Cierpkie i pachnące pomarańczą. Piękny kolor zawdzięcza syropowi z grenadyny, a jeżeli syropu nie macie to do rabarbaru dodajcie kilka kwiatów hibiskusa.

Podałam smoothie z granolą z płatków owsianych i komosy.

xo


Na 4 szklanki smoothie

Składniki:

1 pęczek rabarbaru – ok.10 łodyg
skórka z dwóch pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
¼ szklanki cukru
2 łyżki syropu z grenadyny
2 szklanki jogurtu naturalnego odtłuszczonego

Wykonanie:

Rabarbar obieramy, kroimy na grube kawałki. Wkładamy rabarbar do rondla. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, cukier i syrop z grenadyny. Gotujemy na małym ogniu aż rabarbar się rozpadnie.

Przekładamy rabarbar do malaksera, miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy przez sito.


Po ostudzeniu miksujemy z jogurtem.