Dzisiaj zrobiłam jedno najbardziej klasycznych risotto, risotto po mediolańsku, o przepięknym, złotym kolorze. Ze względu na swój kolor zawsze kojarzy mi się z wiosną.
Risotto swój kolor i smak
zawdzięcza szafranowi. Nawet mała szczypta przyprawy zapewnia ten piękny,
zniewalający kolor.
Risotto jest proste w
przygotowaniu. Możemy podać je z zielonym groszkiem lub jego młodymi pędami.
Najbardziej wyrafinowany sposób podania tego risotta to płatek złota jadalnego
na wierzchu.
Porcja na 4-6 osób
Składniki:
1 łyżka oliwy
3 szalotki
1,5 szklanki ryżu arborio albo carnaroli
kieliszek białego wina
sól i pieprz
szczypta szafranu
bulion warzywny
1 łyżka masła
1 szklanka startego parmezanu
zielona pietruszka
Wykonanie:
Podgrzewamy wywar.
Szalotki kroimy drobno i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy ryż i
mieszamy go w garnku, aby pokryć tłuszczem. Zalewamy ryż winem, gotujemy aż wino
wyparuje. Dodajemy szafran i zalewamy łyżką wazową wywaru, gotujemy na małym
ogniu ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą.
Gdy płyn wyparuje, dodajemy następną łyżkę wywaru. Gotujemy risotto w ten
sposób ok.10 minut uzupełniając płyn gdy wyparuje i ciągle mieszając.
Gdy ryż zmięknie, ale zachowa lekką twardość wewnątrz, dodajemy łyżkę masła
i mieszamy aby risotto zrobiło się kremowe. Następnie dodajemy do niego starty
parmezan i mieszamy dokładnie.