RISOTTO Z SZAFRANEM - RISOTTO MILANESE



Dzisiaj zrobiłam jedno najbardziej klasycznych risotto, risotto po mediolańsku, o przepięknym, złotym kolorze. Ze względu na swój kolor zawsze kojarzy mi się z wiosną.

Risotto swój kolor i smak zawdzięcza szafranowi. Nawet mała szczypta przyprawy zapewnia ten piękny, zniewalający kolor.

Risotto jest proste w przygotowaniu. Możemy podać je z zielonym groszkiem lub jego młodymi pędami. Najbardziej wyrafinowany sposób podania tego risotta to płatek złota jadalnego na wierzchu.

xo 

Porcja na 4-6 osób

Składniki:

1 łyżka oliwy
3 szalotki
1,5 szklanki ryżu arborio albo carnaroli
kieliszek białego wina
sól i pieprz
szczypta szafranu

bulion warzywny

1 łyżka masła
1 szklanka  startego parmezanu
zielona pietruszka


Wykonanie:

Podgrzewamy wywar.

Szalotki kroimy drobno i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy ryż i mieszamy go w garnku, aby pokryć tłuszczem. Zalewamy ryż winem, gotujemy aż wino wyparuje. Dodajemy szafran i zalewamy łyżką wazową wywaru, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą.

Gdy płyn wyparuje, dodajemy następną łyżkę wywaru. Gotujemy risotto w ten sposób ok.10 minut uzupełniając płyn gdy wyparuje i ciągle mieszając.

Gdy ryż zmięknie, ale zachowa lekką twardość wewnątrz,  dodajemy łyżkę masła i mieszamy aby risotto zrobiło się kremowe. Następnie dodajemy do niego starty parmezan i mieszamy dokładnie.

Podajemy posypane zieloną pietruszką.