Sól dodana do deserów bardzo akcentuje ich słodycz. Jednymi z moich ulubionych słodkości są
makaroniki z solonym karmelem od Laduree. Może kiedyś wezmę się i za zrobienie
makaroników…
Szczególnie
w deserach z czekolady sól się świetnie sprawdza. Zrobiłam tartę
czekoladową z solonym karmelem, z gładkim i puszystym kremem. Co za smak, kontrast faktur - kruche ciasto i gładkość kremu. Całość mocno zaakcentowana słodko-słonym karmelem.
Na pewno będzie to doskonała propozycja na święta.
xo
na
jedną tartę o średnicy 24 cm
Składniki:
1
szklanka mąki
½
szklanki kakao
1
łyżka cukru pudru
0,25
łyżeczki soli
1/2
kostki masła, pokrojonego w kawałki
2
tabliczki gorzkiej czekolady
¾ szklanki
cukru
1/4
łyżeczki soli
4 łyżki
masła
¼ szklanki
śmietany
Wykonanie:
Do
malaksera wkładamy mąkę, cukier, kakao, sól oraz masło. Miksujemy aż ciasto
zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło.
Wykładamy
ciastem formę na tartę, schładzamy
ciasto jeszcze raz przez pół godziny. Po
wyjęciu z lodówki nakłuwamy spód widelcem. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia,
który obciążamy grochem, fasolą lub ceramicznymi ciężarkami. Pieczemy spód „na
ślepo” przez 20 minut, a po usunięciu obciążników jeszcze 10-15 minut, w temperaturze 180 stopni.
W płaskim
rondlu roztapiamy cukier z odrobiną wody. Gotujemy karmel do uzyskania złotego
koloru. Do karmelu dodajemy sól, masło oraz śmietanę. Zdejmujemy rondel z ognia
i mieszamy do połączenia się składników. Następnie do karmelu dodajemy czekoladę
połamana na małe kawałki i mieszamy aż czekolada się rozpuści a wszystkie składniki
połączą się na jednolitą masę.
Wylewamy
masę do upieczonego i ostudzonego spodu i odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy
tartę odrobiną soli morskiej.