poniedziałek, 14 kwietnia 2014

TARTA CZEKOLADOWA Z SOLONYM KARMELEM - CHOCOLATE TART WITH SALTED CARAMEL



Sól dodana do deserów  bardzo akcentuje ich słodycz. Jednymi z moich ulubionych słodkości są makaroniki z solonym karmelem od Laduree. Może kiedyś wezmę się i za zrobienie makaroników…

Szczególnie w deserach z czekolady sól się świetnie sprawdza. Zrobiłam  tartę czekoladową z solonym karmelem, z gładkim i puszystym kremem. Co za smak, kontrast faktur - kruche ciasto i gładkość kremu. Całość mocno zaakcentowana słodko-słonym karmelem. 

Na pewno będzie to doskonała propozycja na święta.

xo

na jedną tartę o średnicy 24 cm

Składniki:

1 szklanka mąki
½ szklanki kakao
1 łyżka cukru pudru
0,25 łyżeczki soli
1/2 kostki masła, pokrojonego w kawałki

2 tabliczki gorzkiej czekolady
¾ szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki masła
¼ szklanki śmietany

Wykonanie:

Do malaksera wkładamy mąkę, cukier, kakao, sól oraz masło. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk, owijamy folią spożywczą  i wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło.

Wykładamy ciastem formę na tartę, schładzamy ciasto jeszcze raz przez pół godziny. Po wyjęciu z lodówki nakłuwamy spód widelcem. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia, który obciążamy grochem, fasolą lub ceramicznymi ciężarkami. Pieczemy spód „na ślepo” przez 20 minut, a po usunięciu obciążników jeszcze 10-15 minut, w temperaturze 180 stopni.

W płaskim rondlu roztapiamy cukier z odrobiną wody. Gotujemy karmel do uzyskania złotego koloru. Do karmelu dodajemy sól, masło oraz śmietanę. Zdejmujemy rondel z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Następnie do karmelu dodajemy czekoladę połamana na małe kawałki i mieszamy aż czekolada się rozpuści a wszystkie składniki połączą się na jednolitą masę.

Wylewamy masę do upieczonego i ostudzonego spodu i odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy tartę odrobiną soli morskiej.


1 komentarz: