Jest taki francuski, klasyczny deser o
nazwie coeur a la creme: twarożek śmietankowy uformowany w kształt serca, który
podaje się z owocami jagodowymi i sosem.
Zrobiłam paschę wielkanocną, która wyglądem
i smakiem przypomina coeur a la creme.
Paschę przygotowałam w równych częściach
z ricotty i koziego sera Kozia Rura, doprawiłam ją do smaku odrobiną cukru,
miodu i skórką cytrynową. Oczywiście uformowałam w gazie w kształt serca.
Smaku wiosny dodały mu kandyzowane
fiołki. Całość skropiłam miodem i sosem truskawkowym.
xo
6 mini pasch w kształcie serca
Składniki:
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
250 g koziego sera
250 g serka ricotta
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
3 łyżki miodu lipowego
kandyzowane fiołki lub kwiaty lawendy
sos truskawkowy, wg przepisu tutaj
świeże fiołki do dekoracji
Wykonanie:
Fiołki kandyzowane można kupić w
sklepach specjalizujących się w artykułach do pieczenia. Jeżeli macie w
ogrodzie fiołki, możecie je kandyzować sami. Ale jeżeli nie macie fiołków, kwiaty
lawendy też będą do tego wspaniałe.
W misce nad garnkiem gotującej się wody
ucieramy jajka z cukrem i miodem. Gotujemy na parze ciągle mieszając, aż krem
zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.
Krem przecieramy przez gęste sito.
Dodajemy do kremu rozdrobniony kozi ser i ricottę, mieszamy aby wszystko dobrze
się połączyło. Dodajemy skórkę z cytryny.
Wykładamy masę serową na kawałki gazy i
zawijamy gazę wokół masy formując ją w sakiewki. Wkładamy sakiewki do foremek na tarteletki w kształcie serca, a jeżeli
takich nie mamy zostawiamy je w postaci sakiewek.
Odstawiamy na noc do lodówki na durszlaku, aby odciekły.