PASCHA WIELKANOCNA Z KANDYZOWANYMI FIOLKAMI, MIODEM I SOSEM TRUSKAWKOWYM - COEUR A LA CREME WITH CANDIED VIOLETS, HONEY AND STRAWBERRY COULIS



Jest taki francuski, klasyczny deser o nazwie coeur a la creme: twarożek śmietankowy uformowany w kształt serca, który podaje się z owocami jagodowymi i sosem.  

Zrobiłam paschę wielkanocną, która wyglądem i smakiem przypomina coeur a la creme.

Paschę przygotowałam w równych częściach z ricotty i koziego sera Kozia Rura, doprawiłam ją do smaku odrobiną cukru, miodu i skórką cytrynową. Oczywiście uformowałam w gazie w kształt serca.

Smaku wiosny dodały mu kandyzowane fiołki. Całość skropiłam miodem i sosem truskawkowym.

Piękny i bardzo wiosenny deser.

xo


6 mini pasch w kształcie serca

Składniki:

2 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
250 g koziego sera
250 g serka ricotta
1 łyżka otartej skórki cytrynowej

3 łyżki miodu lipowego

kandyzowane fiołki lub kwiaty lawendy

sos truskawkowy, wg przepisu tutaj

świeże fiołki do dekoracji


Wykonanie:

Fiołki kandyzowane można kupić w sklepach specjalizujących się w artykułach do pieczenia. Jeżeli macie w ogrodzie fiołki, możecie je kandyzować sami. Ale jeżeli nie macie fiołków, kwiaty lawendy też będą do tego wspaniałe.

W misce nad garnkiem gotującej się wody ucieramy jajka z cukrem i miodem. Gotujemy na parze ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.

Krem przecieramy przez gęste sito. Dodajemy do kremu rozdrobniony kozi ser i ricottę, mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Dodajemy skórkę z cytryny.

Wykładamy masę serową na kawałki gazy i zawijamy gazę wokół masy formując ją w sakiewki. Wkładamy sakiewki  do foremek na tarteletki w kształcie serca, a jeżeli  takich nie mamy zostawiamy je w postaci sakiewek. Odstawiamy na noc do lodówki na durszlaku, aby odciekły.

Wykładamy po jednej porcji paschy na talerz. Polewamy ją połową łyżki miodu, i posypujemy rozkruszonymi kandyzowanymi fiołkami. Polewamy wokół truskawkowym sosem. Przyozdabiamy świeżymi fiołkami.