Rabarbar wspaniale smakuje z migdałami.
Upiekłam go na cieście z marcepana – a właściwie tarcie bez kruchego ciasta.
Rabarbar natomiast był w postaci
długich kawałków, piękny sposób na rabarbar – podpatrzyłam to w blogu Cuisine Campagne,
bardzo mi się spodobało.
Mam nadzieję, że zachęcę i Was do
zrobienia tego ciasta.
Składniki:
1 pęczek rabarbaru
4 łyżki cukru
1 kostka marcepanu, około 250 gram
2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
1/4 kostki stopionego masła
1 łyżki cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku migdałowego
Wykonanie:
Rabarbar obieramy, kroimy na długie
kawałki. Przekładamy do płaskiego naczynia i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2
godziny lub na noc aby zmiękł i puścił sok.
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na
sztywno. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i e ubijamy żółtka aż
potroją swoją objętość i zrobią się bladożółte. Dodajemy do kogla-mogla sól i rozdrobnioną
masę marcepanową.
Miksujemy dokładnie a
następnie do marcepana dodajemy roztopione i ostudzone masło i miksujemy
wszystko na gładką masę.
Kolejnym krokiem jest dodanie na
małych obrotach miksera: proszku do pieczenia, mąki migdałowej i mąki ziemniaczanej.
Dolewamy olejek migdałowy i mieszamy ciasto bardzo dokładnie, zbierając masę z
brzegów miski.
Na koniec, dodajemy do masy ubite na
sztywno białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.
Wylewamy masę do formy na tartę albo
innej posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Na wierzchu układamy równolegle
kawałki rabarbaru.