CIASTO MARCEPANOWE Z RABARBAREM - CRUSTLESS MARZIPAN RHUBARB TART



Rabarbar wspaniale smakuje z migdałami. Upiekłam go na cieście z marcepana – a właściwie tarcie bez kruchego ciasta.

Rabarbar natomiast był w postaci długich kawałków, piękny sposób na rabarbar – podpatrzyłam to w blogu Cuisine Campagne, bardzo mi się spodobało.

Mam nadzieję, że zachęcę i Was do zrobienia tego ciasta.

xo

Składniki:

1 pęczek rabarbaru
4 łyżki cukru

1 kostka marcepanu, około 250 gram
2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
1/4 kostki stopionego masła
1 łyżki cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku migdałowego

Wykonanie:

Rabarbar obieramy, kroimy na długie kawałki. Przekładamy do płaskiego naczynia i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 godziny lub na noc aby zmiękł i puścił sok.

Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i e ubijamy żółtka aż potroją swoją objętość i zrobią się bladożółte. Dodajemy do kogla-mogla sól i rozdrobnioną masę marcepanową. 

Miksujemy dokładnie a następnie do marcepana dodajemy roztopione i ostudzone masło i miksujemy wszystko na gładką masę.

Kolejnym krokiem jest dodanie na małych obrotach miksera: proszku do pieczenia, mąki migdałowej i mąki ziemniaczanej. Dolewamy olejek migdałowy i mieszamy ciasto bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów miski.

Na koniec, dodajemy do masy ubite na sztywno białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.

Wylewamy masę do formy na tartę albo innej posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Na wierzchu układamy równolegle kawałki rabarbaru.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.