Ta sałata jest bardzo delikatna w
smaku. Sos na bazie śmietany creme fraiche i maślanki, z dodatkiem świeżych ziół - anyżkowego estragonu
i cytrynowego tymianku – jest naprawdę bardzo subtelny w smaku.
Dodatki do sałaty to połączenie warzyw
delikatnych: marchew i ogórek oraz warzyw ostrzejszych – rzodkiewki i czerwonej
cebuli. A wszystko z młodych, wiosennych warzyw.
Całość zwieńczona delikatnym sosem i ozdobiona jadalnymi kwiatami czosnku lub szczypioru. Subtelność i świeży smak.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
4 szklanki
sałaty masłowej
4
szklanki roszponki
2
marchewki
8
rzodkiewek
4
ogórki gruntowe
2
czerwone cebule średniej wielkości
sos
½
szklanki maślanki
2 łyżki
śmietany creme fraiche
1 łyżka
majonezu
½
szklanki ziół: estragon, tymianek cytrynowy i szczypiorek
sól i
pieprz
kwiaty
czosnku lub szczypioru (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przygotowujemy
warzywa: marchew strugamy obieraczką do warzyw na cienkie paski; ogórki
obieramy i strugamy obieraczką lub na mandolinie na cienkie paski; rzodkiewkę kroimy w plasterki. Cebulę kroimy
na talarki, a następnie rozdzielamy na krążki.
W sałacie rozdzielamy liście, myjemy je i
osuszamy.
Przygotowujemy
sos: majonez, creme fraiche i maślankę mieszamy ze sobą. Do sosu dodajemy
posiekane zioła, doprawiamy sos pieprzem i solą.
Liście
sałaty doprawiamy delikatnie pieprzem i solą i mieszamy z warzywami.
Układamy
sałatę na talerzach, kładąc liście jeden na drugim zaczynając od największych
do najmniejszych. Posypujemy sałatę pozostałymi warzywami.
Całość
polewamy sosem. Po wierzchu posypujemy kwiatami czosnku lub cebuli.