DELIKATNA SALATA WIOSENNA - DELICATE SPRING SALAD

 

Ta sałata jest bardzo delikatna w smaku. Sos na bazie śmietany creme fraiche i maślanki,  z dodatkiem świeżych ziół - anyżkowego estragonu i cytrynowego tymianku – jest naprawdę bardzo subtelny w smaku.

Dodatki do sałaty to połączenie warzyw delikatnych: marchew i ogórek oraz warzyw ostrzejszych – rzodkiewki i czerwonej cebuli. A wszystko z młodych, wiosennych warzyw.

Całość zwieńczona delikatnym sosem i ozdobiona jadalnymi kwiatami czosnku lub szczypioru. Subtelność i świeży smak.


xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

4 szklanki sałaty masłowej
4 szklanki roszponki
2 marchewki
8 rzodkiewek
4 ogórki gruntowe
2 czerwone cebule średniej wielkości

sos
½ szklanki maślanki
2 łyżki śmietany creme fraiche
1 łyżka majonezu
½ szklanki ziół: estragon, tymianek cytrynowy i szczypiorek
sól i pieprz

kwiaty czosnku lub szczypioru (opcjonalnie)
  
Wykonanie:

Przygotowujemy warzywa: marchew strugamy obieraczką do warzyw na cienkie paski; ogórki obieramy i strugamy obieraczką lub na mandolinie na cienkie paski;  rzodkiewkę kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na talarki, a następnie rozdzielamy na krążki.

W  sałacie rozdzielamy liście, myjemy je i osuszamy.

Przygotowujemy sos: majonez, creme fraiche i maślankę mieszamy ze sobą. Do sosu dodajemy posiekane zioła, doprawiamy sos pieprzem i solą.

Liście sałaty doprawiamy delikatnie pieprzem i solą i mieszamy z warzywami.

Układamy sałatę na talerzach, kładąc liście jeden na drugim zaczynając od największych do najmniejszych. Posypujemy sałatę pozostałymi warzywami.

Całość polewamy sosem. Po wierzchu posypujemy kwiatami czosnku lub cebuli.