Inspiracją do tego śniadania była granola zrobiona przez Monikę z bloga Gotuje bo lubi. Zachwyciła mnie oczywiście zdjęciami no i tym,
że napakowana została samymi zdrowymi składnikami, włączając w to komosę i nasiona chia.
Zainspirowała mnie do
zrobienia podobnej. Nie dodałam do mojej jednak ani kropli oleju ani miodu. Same płatki i ziarna, pasta
z wanilii i cynamon.
Słodyczy, a równocześnie cierpkości dodały jej owoce suszone. Dodałam głównie owoce goji i owoce jagody inkaskiej oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Słodyczy, a równocześnie cierpkości dodały jej owoce suszone. Dodałam głównie owoce goji i owoce jagody inkaskiej oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów owsianych
½ szklanki czarnej komosy
½ szklanki czerwonej komosy
½ szklanki białej komosy
½ szklanki nasion chia
½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 szklanka posiekanych migdałów
sól
2 łyżki pasty waniliowej
1 łyżka mielonego cynamonu
½ szklanki owoców goji
½ szklanki owoców jagody inkaskiej
½ szklanki mieszanych suszonych owoców - rodzynek i żurawin
½ szklanki mieszanych suszonych owoców - rodzynek i żurawin
1 szklanka jogurtu naturalnego
pomarańcza
czekolada posiekana na małe kawałki
Wykonanie:
Mieszamy
płatki, otręby, migdały, komosę, chia i skórkę pomarańczową z pastą waniliową oraz cynamonem.
Doprawiamy wszystko odrobiną soli, wykładamy na blachę i pieczemy w 180
stopniach przez 30 minut.
Podczas
pieczenia mieszamy kilka razy aby granola zarumieniła się równomiernie. Pozostawiamy
w wyłączonym piekarniku przez 15-30 minut.
Po
ostudzeniu mieszamy z owocami goji, jagody inkaskiej lub innymi owocami suszonymi.
W
miseczkach, szklankach, pucharkach układamy kolejno: łyżkę granoli, łyżkę
jogurtu i łyżkę pokrojonej na małe kawałki pomarańczy. Każdą warstwę płatków posypujemy posiekaną czekoladą. Czynność powtarzamy do
wypełnienia naczynia.