niedziela, 4 maja 2014

GRANOLA Z POMARANCZAMI I CZEKOLADA - GRANOLA WITH ORANGE AND CHOCOLATE




Inspiracją do tego śniadania była granola zrobiona przez Monikę z bloga Gotuje bo lubi. Zachwyciła mnie oczywiście zdjęciami no i tym, że napakowana została samymi zdrowymi składnikami, włączając w to komosę i nasiona chia.

Zainspirowała mnie do zrobienia podobnej. Nie dodałam do mojej jednak ani kropli oleju ani miodu. Same płatki i ziarna, pasta z wanilii i cynamon. 

Słodyczy, a równocześnie cierpkości dodały jej owoce suszone. Dodałam głównie owoce goji i owoce jagody inkaskiej oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów owsianych
½ szklanki czarnej komosy
½ szklanki czerwonej komosy
½ szklanki białej komosy
½ szklanki nasion chia
½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 szklanka posiekanych migdałów
sól
2 łyżki pasty waniliowej
1 łyżka mielonego cynamonu

½ szklanki owoców goji
½ szklanki owoców jagody inkaskiej
½ szklanki mieszanych suszonych owoców - rodzynek i żurawin

1 szklanka jogurtu naturalnego
pomarańcza
czekolada posiekana na małe kawałki


Wykonanie:

Mieszamy płatki, otręby, migdały, komosę, chia i skórkę pomarańczową z pastą waniliową oraz cynamonem. Doprawiamy wszystko odrobiną soli, wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Podczas pieczenia mieszamy kilka razy aby granola zarumieniła się równomiernie. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 15-30 minut.

Po ostudzeniu mieszamy z owocami goji, jagody inkaskiej lub innymi owocami suszonymi.

W miseczkach, szklankach, pucharkach układamy kolejno: łyżkę granoli, łyżkę jogurtu i łyżkę pokrojonej na małe kawałki pomarańczy. Każdą warstwę płatków posypujemy posiekaną czekoladą. Czynność powtarzamy do wypełnienia naczynia.


1 komentarz:

  1. To dopiero musi smakowac.... A to zdjecie...cudowne.

    OdpowiedzUsuń