Kolejna
sałatka z wiosennych, duszonych warzyw, połączonych z chrupkością warzyw
surowych. Do tego dodałam kremową, aksamitną w smaku mozzarellę.
Wyszła
mi z tego całkiem fajna sałatka. W różnych odcieniach zieleni, przetykanej
bielą mozzarelli i karminem rzodkiewki.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
2
mozzarelle
1
łyżka oliwy
2 małe
cukinie, cienkie i długie
1
szklanka mrożonego groszku
2 młode
pory
10
rzodkiewek
1
szklanka sałaty rzymskiej
1
szklanka młodego, świeżego szpinaku
zielona
pietruszka
sól i
pieprz
2 łyżki
białego balsamico
3 łyżki
oliwy
Wykonanie:
Cukinie
kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na 2 centymetrowe kawałki. Młode pory kroimy
na 1,5 cm plasterki.
Na
patelni zwykłej lub grillowej rozgrzewamy oliwę, dodajemy krążki pora. Podsmażamy
przez chwilę, aż się zeszkli a następnie dodajemy do patelni cukinię. Smażymy,
aż cukinia zmięknie. Doprawiamy pieprzem i solą.
Po
chwili dodajemy groszek, dusimy wszystko aż groszek lekko zmięknie.
W
międzyczasie kroimy rzodkiewki na ćwiartki. Siekamy pietruszkę. Mozzarellę
rozdrabniamy.
Podsmażone
warzywa przekładamy do miski, odstawiamy aby wystygły. Dodajemy rzodkiewkę oraz
sałatę i szpinak. Posypujemy pietruszką i skrapiamy sosem zrobionym z
balsamico, oliwy z pieprzem i solą.