WIOSENNA SALATKA Z CUKINII, GROSZKU Z MOZZARELLA - SPRING SALAD OF ZUCCHINI, PEAS AND MOZZARELLA



Kolejna sałatka z wiosennych, duszonych warzyw, połączonych z chrupkością warzyw surowych. Do tego dodałam kremową, aksamitną w smaku mozzarellę.

Wyszła mi z tego całkiem fajna sałatka. W różnych odcieniach zieleni, przetykanej bielą mozzarelli i karminem rzodkiewki.


xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

2 mozzarelle
1 łyżka oliwy
2 małe cukinie, cienkie i długie
1 szklanka mrożonego groszku
2 młode pory
10 rzodkiewek
1 szklanka sałaty rzymskiej
1 szklanka młodego, świeżego szpinaku
zielona pietruszka
sól i pieprz
2 łyżki białego balsamico
3 łyżki oliwy
  
Wykonanie:

Cukinie kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na 2 centymetrowe kawałki. Młode pory kroimy na 1,5 cm plasterki.

Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzewamy oliwę, dodajemy krążki pora. Podsmażamy przez chwilę, aż się zeszkli a następnie dodajemy do patelni cukinię. Smażymy, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy pieprzem i solą.

Po chwili dodajemy groszek, dusimy wszystko aż groszek lekko zmięknie.

W międzyczasie kroimy rzodkiewki na ćwiartki. Siekamy pietruszkę. Mozzarellę rozdrabniamy.

Podsmażone warzywa przekładamy do miski, odstawiamy aby wystygły. Dodajemy rzodkiewkę oraz sałatę i szpinak. Posypujemy pietruszką i skrapiamy sosem zrobionym z balsamico, oliwy z pieprzem i solą.