piątek, 16 maja 2014

KANAPKA BEKON,SALATA I POMIDORY - BLT SANDWICH MY WAY



Od czasu do czasu lubię zjeść klasyczną kanapkę tzw. BLT (bacon, lettuce & tomato) czyli bekon, sałata i pomidor.

Jest to niezwykle smaczna kanapka, chrupiący podpieczony bekon, sałata lodowa i pachnące dojrzałe pomidory podane pomiędzy chrupiącymi kromkami chleba.

Dzisiaj zrobiłam BLT we włoskim stylu: upieczona na chrupiąco szynka parmeńska, sałata rzymska, pomidorki koktajlowe pieczone w oliwie, a do tego pesto z bazylii i to wszystko w chrupiącej bułce.

W każdej wersji będzie pyszna.


xo

Na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka czerwonych pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

4 ciabatty lub bagietka pokrojona na 4 części
16 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku
liście sałaty rzymskiej lub lodowej
pesto z bazylii lub majonez

Wykonanie:

W patelni umieszczamy pomidorki koktajlowe, skrapiamy je oliwą, doprawiamy  pieprzem oraz solą i smażymy pod przykryciem aż zmiękną.

Ciabattę lub bagietkę kroimy w poprzek i podpiekamy w piekarniku.

W tym samym czasie kiedy pieczemy ciabattę, pieczemy plastry bekonu lub szynki rozłożone na blasze aż będą zarumienione i chrupiące.

Spód bułki smarujemy pesto lub majonezem. Na wierzchu układamy liście sałaty. Kolejno na sałacie układamy po 4 plastry szynki, na wierzchu których umieszczamy podpieczone pomidorki lub plastry świeżych pomidorów.

Pomidory smarujemy pesto, posypujemy listkami bazylii i przykrywamy drugą częścią bułki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz