Od czasu
do czasu lubię zjeść klasyczną kanapkę tzw. BLT (bacon, lettuce & tomato) czyli
bekon, sałata i pomidor.
Jest to
niezwykle smaczna kanapka, chrupiący podpieczony bekon, sałata lodowa i
pachnące dojrzałe pomidory podane pomiędzy chrupiącymi kromkami chleba.
Dzisiaj zrobiłam
BLT we włoskim stylu: upieczona na chrupiąco szynka parmeńska, sałata rzymska,
pomidorki koktajlowe pieczone w oliwie, a do tego pesto z bazylii i to wszystko
w chrupiącej bułce.
W każdej
wersji będzie pyszna.
xo
Na 4
osoby
Składniki:
1 szklanka czerwonych pomidorków
koktajlowych
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
4 ciabatty lub bagietka pokrojona
na 4 części
16 plastrów szynki parmeńskiej
lub boczku
liście sałaty rzymskiej lub
lodowej
pesto z bazylii lub majonez
Wykonanie:
W patelni
umieszczamy pomidorki koktajlowe, skrapiamy je oliwą, doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy pod przykryciem aż zmiękną.
Ciabattę
lub bagietkę kroimy w poprzek i podpiekamy w piekarniku.
W tym
samym czasie kiedy pieczemy ciabattę, pieczemy plastry bekonu lub szynki rozłożone
na blasze aż będą zarumienione i chrupiące.
Spód
bułki smarujemy pesto lub majonezem. Na wierzchu układamy liście sałaty.
Kolejno na sałacie układamy po 4 plastry szynki, na wierzchu których umieszczamy
podpieczone pomidorki lub plastry świeżych pomidorów.
Pomidory smarujemy
pesto, posypujemy listkami bazylii i przykrywamy drugą częścią bułki.