wtorek, 13 maja 2014

LODY RABARBAROWE - RHUBARB PARFAIT



Bardzo mnie korciło aby zrobić lody rabarbarowe. No więc zrobiłam, wspaniałe lody o pięknym kolorze. Kolor i smak tym razem wzbogaciłam, i kolor, i smak o płatki hibiskusa.

Wyszły z tego lody warte grzechu. Podałam je z kompotem z rabarbaru, też z hibiskusem. A do tego owoce jagodowe i śmietana creme fraiche.

xo

Na 2 szklanki lodów

Składniki:

1 pęczek rabarbaru – ok.10 łodyg
sok z cytryny
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka herbaty z hibiskusa
1 szklanka śmietany kremówki

Wykonanie:

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy rabarbar do rondla. Dodajemy płatki z hibiskusa i cukier. Gotujemy rabarbar na małym ogniu aż się rozpadnie.

Przekładamy rabarbar do malaksera, miksujemy na gładką masę a następnie przecieramy przez sito. Ubijamy śmietanę.

Po ostudzeniu musu z rabarbaru łączymy go z bitą śmietaną.  Przekładamy rabarbar do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.


Podczas mrożenia możemy co pół godzimy mieszać masę, aby uzyskać puszyste lody.



2 komentarze:

  1. Mmm, coś cudownego :) Z hibiskusem musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmmmm pycha, ale ja już jadłam w tym sezonie ;)
    Też domowej roboty.
    Pozdrawiam i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń