Bardzo mnie korciło aby zrobić lody
rabarbarowe. No więc zrobiłam, wspaniałe lody o pięknym kolorze. Kolor i smak
tym razem wzbogaciłam, i kolor, i smak o płatki hibiskusa.
Wyszły z tego lody warte grzechu.
Podałam je z kompotem z rabarbaru, też z hibiskusem. A do tego owoce jagodowe i
śmietana creme fraiche.
Na 2 szklanki lodów
Składniki:
1 pęczek rabarbaru – ok.10 łodyg
sok z cytryny
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka herbaty z hibiskusa
1 szklanka śmietany kremówki
Wykonanie:
Rabarbar
obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy rabarbar do rondla. Dodajemy płatki z
hibiskusa i cukier. Gotujemy rabarbar na małym ogniu aż się rozpadnie.
Przekładamy
rabarbar do malaksera, miksujemy na gładką masę a następnie przecieramy przez
sito. Ubijamy śmietanę.
Po
ostudzeniu musu z rabarbaru łączymy go z bitą śmietaną. Przekładamy rabarbar do pojemnika i wkładamy
do zamrażarki.
Podczas
mrożenia możemy co pół godzimy mieszać masę, aby uzyskać puszyste lody.