A może na obiad makaron z łososiem i szpinakiem?
Bardzo łatwy. W kategorii power food. Zdrowy, lekki i odżywczy.
Tylko kilka składników: łosoś pieczony
(może być wędzony), szpinak, cytryna, trochę śmietany creme fraiche (można się
bez niej obejść).
Moje danie zrobiłam z makaronem
linguine z dodatkiem cytryny, ale oczywiście można użyć spaghetti, lub innego
makaronu.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
pół
paczki makaronu linguine lub spaghetti
sól
500 g
filetu z łososia
4
szklanki szpinaku
sok z
cytryny
4
łyżki śmietany
sól i
pieprz
zielona
pietruszka
koper
Wykonanie:
Łososia
myjemy, doprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy do brytfanki i wstawiamy do
piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15 minut.
Gotujemy
linguine w garnku z osoloną wodą aż będzie al dente.
W
międzyczasie w płaskim rondlu podgrzewamy śmietanę z sokiem z cytryny, dodajemy
do niej łososia podzielonego na kawałki i świeże listki szpinaku. Doprawiamy
pieprzem i solą.
Na koniec do łososia i szpinaku dodajemy linguine osączone z wody, posiekaną pietruszkę i koper.
Na koniec do łososia i szpinaku dodajemy linguine osączone z wody, posiekaną pietruszkę i koper.