niedziela, 8 czerwca 2014

SALATKA Z POMIDOROW Z SOSEM ROMESCO - TOMATO SALAD WITH ROMESCO SAUCE


Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam sos romesco. Tradycyjny sos kataloński, o orzechowym smaku, będący połączeniem pieczonej papryki,  orzechów laskowych, migdałów, pomidorów, oliwy, chleba i czosnku.
Charakterystycznego smaku nadają mu prażone migdały czy orzechy laskowe, wędzona papryka oraz ocet sherry. Nie dodałam do mojego sosu chleba, ale pozostałe smaki są jak najbardziej na miejscu.
Elementy tworzące sos rozgniotłam  w moździeżu, ale mikser jest jak najbardziej użytecznym narzędziem.
Romesco wspaniale smakuje jako sos do ryb, kurczaka i innych mięs oraz jako sos do sałatek. Ostatnio dodaję go do wszystkiego, dzisiaj podałam go jako sos do sałatki pomidorowej.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

pomidory pokrojone w plastry (około 1 szklanki  na osobę): malinowe, żółte koktajlowe, czerwone koktajlowe, zebra
1 szklanka koziego sera struganego za pomocą obieraczki do warzyw
sól i pieprz

orzeszki pinii

sos romesco
2 papryki czerwone
4 łyżki migdałów
kromka czerstwego chleba (w moim przepisie ominęłam chleb)
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu sherry
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 pomidory śliwkowe
sól i pieprz
¼ szklanki oliwy z oliwek


Wykonanie:

Pieczemy paprykę: papryki myjemy, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Oczyszczamy papryki usuwając skórkę oraz pestki z wnętrza.
W tym samym czasie w piekarniku prażymy migdały oraz pieczemy czosnek i chleb. Wyjmujemy, gdy migdały i chleb lekko się zrumienią. W tym samym czasie prażymy orzeszki pinii (pilnujemy aby ich nie spalić).

W moździerzu lub malakserze  umieszczamy paprykę, prażone migdały, ząbek czosnku i rozdrobniony tostowany chleb. Miksujemy aby wszystko się rozdrobniło i połączyło. Doprawiamy sos słodką papryką, pieprzem kajeńskim oraz octem z sherry. Dodajemy do smaku sól i pieprz.

Pomidory zanurzamy we wrzątku i obieramy ze skórki, kroimy je na małe kawałki  a następnie dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy sos.

Na  talerzu układamy pomidory pokrojone w plastry, lub połówki. Doprawiamy je pieprzem i solą. Pomidory skrapiamy sosem romesco. Posypujemy je struganym kozim serem i podprażonymi pinolami lub migdałami.

Na podstawie Williams-Sonoma Complete Seasons Cookbook oraz Alain Ducasse Nature.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz