Dzisiaj
chciałabym przedstawić Wam sos romesco. Tradycyjny sos kataloński, o orzechowym smaku, będący
połączeniem pieczonej papryki, orzechów
laskowych, migdałów, pomidorów, oliwy, chleba i czosnku.
Charakterystycznego smaku nadają mu
prażone migdały czy orzechy laskowe, wędzona papryka oraz ocet sherry. Nie dodałam do mojego sosu chleba, ale pozostałe smaki są jak najbardziej na miejscu.
Elementy tworzące sos rozgniotłam w moździeżu, ale mikser jest jak najbardziej użytecznym
narzędziem.
Romesco wspaniale smakuje jako sos do
ryb, kurczaka i innych mięs oraz jako sos do sałatek. Ostatnio dodaję go do
wszystkiego, dzisiaj podałam go jako sos do sałatki pomidorowej.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
pomidory
pokrojone w plastry (około 1 szklanki na
osobę): malinowe, żółte koktajlowe, czerwone koktajlowe, zebra
1
szklanka koziego sera struganego za pomocą obieraczki do warzyw
sól i pieprz
orzeszki
pinii
sos
romesco
2
papryki czerwone
4
łyżki migdałów
kromka
czerstwego chleba (w moim przepisie ominęłam chleb)
1
ząbek czosnku
3
łyżki octu sherry
½ łyżeczki
słodkiej papryki
¼ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego
2
pomidory śliwkowe
sól i
pieprz
¼ szklanki
oliwy z oliwek
Wykonanie:
Pieczemy paprykę: papryki myjemy,
wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne
plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Oczyszczamy
papryki usuwając skórkę oraz pestki z wnętrza.
W tym samym czasie w piekarniku
prażymy migdały oraz pieczemy czosnek i chleb. Wyjmujemy, gdy migdały i chleb
lekko się zrumienią. W tym samym czasie prażymy orzeszki pinii (pilnujemy aby
ich nie spalić).
W moździerzu
lub malakserze umieszczamy paprykę,
prażone migdały, ząbek czosnku i rozdrobniony tostowany chleb. Miksujemy aby
wszystko się rozdrobniło i połączyło. Doprawiamy sos słodką papryką, pieprzem
kajeńskim oraz octem z sherry. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
Pomidory
zanurzamy we wrzątku i obieramy ze skórki, kroimy je na małe kawałki a następnie dodajemy do sosu. Na koniec
dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy sos.
Na podstawie Williams-Sonoma Complete Seasons Cookbook oraz Alain Ducasse Nature.