Na takie zimne i deszczowe
poranki jak dzisiaj, nie będzie lepszego śniadania niż jajka smażone z
kiełbasą. Do tego dorzuciłam garść szpinaku i na koniec pokruszyłam kozi ser.
Wyszło mi coś pośredniego pomiędzy frittatą a smażonymi jajkami. Ścięte na spodzie
i płynne żółtko na wierzchu.
Wykorzystałam do tego hiszpańską
kiełbasę chorizo, paprykową i ostrą, która dodała swój smak. Ale każda inna kiełbasa
będzie tutaj jak najbardziej na miejscu.
proporcja na 1 osobę.
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka oleju
5 centymetrowy kawałek kiełbasy
sól i pieprz
garść szpinaku
kilka wiórków koziego sera
zielona pietruszka
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy ją przez
chwilę aż będzie chrupiąca. Na kiełbasę wbijamy jajka, doprawiamy je pieprzem i
solą, wierzch posypujemy garścią szpinaku. Przykrywamy pokrywką i smażymy pod
przykryciem aż białka jajek się zetną.
Podajemy posypane pietruszką i wiórkami koziego sera.