sobota, 21 czerwca 2014

JAJKA SMAZONE Z KIELBASA I SZPINAKIEM - EGGS FRIED WITH CHORIZO AND SPINACH



Na takie zimne i deszczowe poranki jak dzisiaj, nie będzie lepszego śniadania niż jajka smażone z kiełbasą. Do tego dorzuciłam garść szpinaku i na koniec pokruszyłam kozi ser. 

Wyszło mi coś pośredniego pomiędzy frittatą a smażonymi jajkami. Ścięte na spodzie i płynne żółtko na wierzchu.

Wykorzystałam do tego hiszpańską kiełbasę chorizo, paprykową i ostrą, która dodała swój smak. Ale każda inna kiełbasa będzie tutaj jak najbardziej na miejscu.

xo


proporcja na 1 osobę.

Składniki:

2 jajka
1 łyżeczka oleju
5 centymetrowy kawałek kiełbasy
sól i pieprz
garść szpinaku
kilka wiórków koziego sera
zielona pietruszka

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę  pokrojoną w plasterki i smażymy ją przez chwilę aż będzie chrupiąca. Na kiełbasę wbijamy jajka, doprawiamy je pieprzem i solą, wierzch posypujemy garścią szpinaku. Przykrywamy pokrywką i smażymy pod przykryciem aż białka jajek się zetną.

Podajemy posypane pietruszką i wiórkami koziego sera.




2 komentarze:

  1. Mniam! Śniadanko w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z chorizo to już mi smakuje, choć jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń