SALATKA ZE SZPINAKU Z CZIPSAMI Z ZIEMNIAKOW I BURAKOW - SPINACH SALAD WITH POTATO AND BEET CHIPS



Klasyczny zestaw: szpinak, buraki I kozi ser. Zrobiony jednak w inny sposób…

Na blogu Au Petit Gout znalazłam piekną sałatkę z czipsów ziemniaczanych i szpinaku. Elizabeth Gaubeka, autorka bloga, pięknie fotografuje. Ta sałatka tak mnie zachwyciła, że postanowiłam ją odtworzyć. Kupiłam piękne, młode, jędrne  buraki, stąd pomysł wzbogacenia sałatki o czipsy buraczane.

Pycha, polecam!

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

4 młode ziemniaki, średniej wielkości
4 młode buraki, średniej wielkości
1 łyżka oliwy
4 garście młodego szpinaku
½ szklanki płatków struganych z twardego, koziego sera
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
2 łyżki jogurtu lub maślanki


Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i tniemy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki. Buraki oczyszczamy, myjemy i tniemy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki.

Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem, smarujemy papier lekko olejem. Na jednej blasze układamy plasterki ziemniaków, doprawiamy pieprzem i solą, obtaczamy w oleju, którym posmarowaliśmy papier.

Na drugiej blaszce kładziemy plasterki buraków i postępujemy podobnie jak z ziemniakami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Przygotowujemy sos z cytryny, oliwy i maślanki. Doprawiamy do pieprzem i solą. Kozi ser strugamy na cienkie płatki.

Na talerzach układamy warstwami: kilka liści szpinaku, kilka czipsów ziemniaczanych, ponownie listki szpinaku, czipsy buraczane. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników.

Całość posypujemy płatkami koziego sera i skrapiamy sosem cytrynowo-jogurtowym.

Na podstawie Au Petit Gout.