Kto z nas nie lubi żółtek ubijanych z
cukrem na gęstą masę; kogel mogel to najszybszy deser, jaki można przygotować.
Kogel mogel, po włosku zabaglione, po
francusku sabayone, znany jest w wielu kuchniach. Włoski zabaglione ubijamy
jest z winem marsala. Polewamy nim owoce sezonowe i deser gotowy. Doskonale to
smakuje, gdy zapieczmy kogel mogel.
W mojej ulubionej, zaprzyjaźnionej restauracji
Familia Marco Polo w Sopocie, już od wielu lat truskawki zapiekane w koglu
moglu królują w menu. Deser ten został doprowadzony do perfekcji. Szczególnie uwielbiam,
kiedy truskawki zastąpione są poziomkami. Podane z gałką lodów – niebo.
Na 4 porcje
Składniki:
4 żółtka
¼ szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 szklanki truskawek
lody waniliowe
Wykonanie:
W misce postawionej nad rondlem z
gotującą się wodą ubijamy żółtka z cukrem i esencją waniliową, aż potroi swoją
objętość.
W żaroodpornym naczyniu układamy
oczyszczone truskawki, zalewamy je koglem moglem i zapiekamy pod grillem w
piekarniku aż wierzch się lekko zrumieni.
Podajemy z lodami.