Młode
marchewki upiekłam w papilocie. Ten sposób pieczenia sprawia, że marchewki
właściwie gotują się w parze wytworzonej w zamkniętym środowisku i wszystkie
smaki z przypraw wnikają w marchewki.
Pachnące tymiankiem,
słodko-kwaśne marchewki, maślany sos. Będą pasować do kurczaka, do ryby, do
sera.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
16 marchewek
łyżka masła
sól i pieprz
łyżka miodu
tymianek cytrynowy
cydr
Wykonanie:
Marchewki
myjemy, obieramy i kroimy na pół.
Wycinamy 4
płaty pergaminu. Na każdym układamy 4 marchewki. Do marchewek dodajemy po łyżeczce
masła, gałązkę tymianku. Doprawiamy je pieprzem oraz solą i skrapiamy cydrem.
Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu.
Zawijamy
pergamin, układamy pakieciki na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut.
Podajemy ze szpinakiem, posypane świeżymi listkami tymianku.