MARCHEW PIECZONA W PAPILOCIE - CARROTS ROASTED EN PAPILLOTE



Młode marchewki upiekłam w papilocie. Ten sposób pieczenia sprawia, że marchewki właściwie gotują się w parze wytworzonej w zamkniętym środowisku i wszystkie smaki z przypraw wnikają w marchewki.

Pachnące tymiankiem, słodko-kwaśne marchewki, maślany sos. Będą pasować do kurczaka, do ryby, do sera.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

16 marchewek
łyżka masła
sól i pieprz
łyżka miodu
tymianek cytrynowy
cydr

Wykonanie:

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na pół.

Wycinamy 4 płaty pergaminu. Na każdym układamy 4 marchewki. Do marchewek dodajemy po łyżeczce masła, gałązkę tymianku. Doprawiamy je pieprzem oraz solą i skrapiamy cydrem. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu.

Zawijamy pergamin, układamy pakieciki na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut.

Podajemy ze szpinakiem, posypane świeżymi listkami tymianku.