A dzisiaj przepis na bardzo letnią
tartę. Kruche, chrupiące ciasto, krem morelowy i świeże owoce jagodowe.
Co musimy zrobić? Upiec spód z kruchego
ciasta i przygotować krem. Ja wykorzystałam krem morelowy, ale krem budyniowy o
smaku waniliowym też będzie wspaniały.
Chociaż to nie konieczne ale po posmarowaniu
owoców roztopionym dżemem truskawkowym lub morelowym, nabierają one pięknego
blasku.
Na 1 tartę o średnicy 24 cm lub 8
tarteletek
Składniki:
kruche ciasto
2 szklanki
mąki
½
kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta
soli
1
łyżeczka cukru pudru
1
jajko
krem morelowy wg tego przepisu
świeże
owoce:
truskawki
maliny
kiwi
borówki
morele
brzoskwinie
dżem
morelowy lub truskawkowy
Wykonanie:
W mikserze wyrabiamy masło z mąką, cukrem i
solą. Dodajemy jajko miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy ciasto w
dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez
minimum 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do
ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty.
Wykładamy ciasto papierem do pieczenia, na
który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut aby ciasto
podpiec.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i usuwamy papier
z obciążnikami. Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i dopiekamy na złoty
kolor przez około 10-15 minut.
Gdy ciasto ostygnie na spód wykładamy krem
morelowy. Na wierzchu układamy dekoracyjnie świeże owoce. W rondelku
podgrzewamy dżem morelowy i smarujemy nim świeże owoce.
Inspiracja Barefoot Contessa Cookbook, Ina Garten.