SALATKA Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW Z NAGIETKAMI - SALAD OF ROASTED POTATOES WITH CALENDULA



W tej sałatce znalazły się bardzo polskie składniki i smaki: ziemniaki, majeranek i sałata masłowa. Smaczna, pachnąca majerankiem i porem. Dodatkowo smaku i urody dodają jej płatki nagietka.

Do tego lekki, miodowo-musztardowy sos.  

Po prostu ogród na talerzu.


xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

½ kg młodych ziemniaków, małych
2 młode pory
gałązki świeżego majeranku
świeży tymianek
sól i pieprz
olej rzepakowy
ząbek czosnku

sos: miód, cytryna, musztarda, olej rzepakowy, sól i pieprz

sałata masłowa
majeranek 
tymianek
kwiaty nagietka


Wykonanie:

Ziemniaki czyścimy, myjemy i kroimy na plasterki. Pory dokładnie płuczemy, kroimy je na plasterki.

Wykładamy plasterki ziemniaków i pory na blachę do pieczenia. Polewamy wszystko olejem rzepakowym, dodajemy ząbek czosnku, majeranek i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku a złote z zewnątrz.


Podajemy na liściach sałaty masłowej, polane sosem miodowym i posypane świeżym majerankiem i płatkami nagietka.