wtorek, 24 czerwca 2014

SALATKA Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW Z NAGIETKAMI - SALAD OF ROASTED POTATOES WITH CALENDULA



W tej sałatce znalazły się bardzo polskie składniki i smaki: ziemniaki, majeranek i sałata masłowa. Smaczna, pachnąca majerankiem i porem. Dodatkowo smaku i urody dodają jej płatki nagietka.

Do tego lekki, miodowo-musztardowy sos.  

Po prostu ogród na talerzu.


xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

½ kg młodych ziemniaków, małych
2 młode pory
gałązki świeżego majeranku
świeży tymianek
sól i pieprz
olej rzepakowy
ząbek czosnku

sos: miód, cytryna, musztarda, olej rzepakowy, sól i pieprz

sałata masłowa
majeranek 
tymianek
kwiaty nagietka


Wykonanie:

Ziemniaki czyścimy, myjemy i kroimy na plasterki. Pory dokładnie płuczemy, kroimy je na plasterki.

Wykładamy plasterki ziemniaków i pory na blachę do pieczenia. Polewamy wszystko olejem rzepakowym, dodajemy ząbek czosnku, majeranek i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku a złote z zewnątrz.


Podajemy na liściach sałaty masłowej, polane sosem miodowym i posypane świeżym majerankiem i płatkami nagietka.



1 komentarz:

  1. Hello!

    I saw your blog and thought it had great recipes and awesome pictures! I therefore would like to invite you to our new culinary website which has just started.

    This is how it works in short. TastyQuery.com is a website for food bloggers and their fans allowing them to automatically collect recipes from your food blog. It’s a large database of links to recipes on food blogs. Everyone can join us for free.

    For more please visit:
    http://tastyquery.com

    TastyQuery.com is an English version of our main website called “Mikser Kulinarny”, founded in Poland. “Mikser Kulinarny” has a large audience (over 2 mln unique visitors monthly) and with TastyQuery.com we want to repeat that success and drive thousands of new visitors to your food blog.

    In case of any questions, don’t hesitate to contact us.

    Best regards
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń