W tej sałatce znalazły
się bardzo polskie składniki i smaki: ziemniaki, majeranek i sałata masłowa. Smaczna,
pachnąca majerankiem i porem. Dodatkowo smaku i urody dodają jej płatki
nagietka.
Do tego lekki, miodowo-musztardowy sos.
Po prostu ogród na
talerzu.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
½
kg młodych ziemniaków, małych
2
młode pory
gałązki
świeżego majeranku
świeży
tymianek
sól
i pieprz
olej
rzepakowy
ząbek
czosnku
sos: miód, cytryna, musztarda, olej rzepakowy, sól i pieprz
sałata
masłowa
majeranek
tymianek
kwiaty
nagietka
Wykonanie:
Ziemniaki
czyścimy, myjemy i kroimy na plasterki. Pory dokładnie płuczemy, kroimy je na
plasterki.
Wykładamy
plasterki ziemniaków i pory na blachę do pieczenia. Polewamy wszystko olejem
rzepakowym, dodajemy ząbek czosnku, majeranek i tymianek. Doprawiamy solą i
pieprzem.
Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, aż ziemniaki będą
miękkie w środku a złote z zewnątrz.
Podajemy
na liściach sałaty masłowej, polane sosem miodowym i posypane świeżym majerankiem i płatkami nagietka.