niedziela, 22 czerwca 2014

TARTA Z OWCZYM WEDZONYM SEREM - SMOKED SHEEP CHEESE TART



Z wszystkich serów najbardziej lubię ser owczy. Czy to pecorino z Włoch, brebis lub tommes z Pirenejów, czy nasze wspaniałe: oscypek, bundz czy bryndza. Pyszne i bardzo wyraziste sery.

I taka właśnie jest ta tarta. Ma bardzo zdecydowany smak, pogłębiony dodatkiem szczypioru. Sycąca, w sam raz dla mocno wygłodniałych osób, a szczególnie mężczyzn.

xo


jedna tarta o średnicy 24 cm

Składniki:

ciasto francuskie

½ kg twarogu
¼ kg wędzonego owczego sera
4 jajka, rozdzielone białka i żółtka
sól i pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy lub oleju

szczypior
1 łyżeczka masła
sól

Wykonanie:

Szczypior kroimy na pięciocentymetrowe kawałki. Podsmażamy szczypior w maśle z odrobiną soli, aż zmięknie.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko, wykładamy nim formę do tarty. Ciasto przyciskamy inną formą do tarty, wstawiamy do niej też ciężkie naczynie. Pieczemy 30 minut pod obciążeniem w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Wyjmujemy obciążniki i dopiekamy ciasto.

Białka ubijamy na sztywno. Miksujemy twaróg z żółtkami i startym owczym serem. Doprawiamy twaróg pieprzem i solą. Następnie dodajemy mąkę i olej i miksujemy aż się wszystko połączy. Na koniec delikatnie dodajemy białka w 3 częściach oraz delikatnie dodajemy podsmażony szczypior.

Nadzienie wkładamy do podpieczonego spodu. Pieczemy tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Podajemy z miksem salat z pomidorami i octem balsamicznym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz