Z wszystkich serów
najbardziej lubię ser owczy. Czy to pecorino z Włoch, brebis lub tommes z Pirenejów,
czy nasze wspaniałe: oscypek, bundz czy bryndza. Pyszne i bardzo wyraziste
sery.
I taka właśnie jest ta
tarta. Ma bardzo zdecydowany smak, pogłębiony dodatkiem szczypioru. Sycąca, w
sam raz dla mocno wygłodniałych osób, a szczególnie mężczyzn.
xo
jedna tarta o średnicy
24 cm
Składniki:
ciasto
francuskie
½ kg twarogu
¼ kg wędzonego owczego sera
4 jajka, rozdzielone białka i
żółtka
sól i pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy lub oleju
szczypior
1 łyżeczka masła
sól
Wykonanie:
Szczypior kroimy
na pięciocentymetrowe kawałki. Podsmażamy szczypior w maśle z odrobiną soli, aż
zmięknie.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko,
wykładamy nim formę do tarty. Ciasto przyciskamy inną formą do tarty, wstawiamy
do niej też ciężkie naczynie. Pieczemy 30 minut pod obciążeniem w temp. 180 st.
C, aż ciasto będzie lekko złote. Wyjmujemy obciążniki i dopiekamy ciasto.
Białka
ubijamy na sztywno. Miksujemy twaróg z żółtkami i startym owczym serem.
Doprawiamy twaróg pieprzem i solą. Następnie dodajemy mąkę i olej i miksujemy aż
się wszystko połączy. Na koniec delikatnie dodajemy białka w 3 częściach oraz
delikatnie dodajemy podsmażony szczypior.
Nadzienie
wkładamy do podpieczonego spodu. Pieczemy tartę w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni przez 30 minut.
Podajemy
z miksem salat z pomidorami i octem balsamicznym.