wtorek, 26 sierpnia 2014

KROKIETY KRABOWE Z SURIMI - SURIMI CRAB CAKES



Bardzo lubię krokiety z krabów - crab cakes - takie klasyczne, pochodzące ze stanu Maryland. Och te kraby z zatoki Chesapeake, szczególnie kraby niebieskie. Idealne do krokietów.

Robiłam je i z krabów świeżych, własnie niebieskich i z krabów z puszki. Nie mając krabów pod ręką przygotowałam krokiety z paluszków krabowych – surimi. 

Surimi to dalekowschodni wynalazek, biała ryba z dodatkiem smaku krabów. Rzeczywiście paluszki okazały się być całkiem niezłym zamiennikiem dla mięsa krabów.

Wyszły mi z tego całkiem smaczne krokiety, świeże, limonkowe  i ostre. Trochę tajskie i trochę klasyczne. Polecam też krokiety z tuńczyka według przepisu tutaj

xo


12 krokietów

Składniki:

2 paczki paluszków krabowych surimi
sok i skórka z jednej limonki
½ czerwonej papryki
sól i pieprz
2 łyżki szczypioru
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki drobno posiekanej
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki majonezu
2 jajka

bułka tarta do obtoczenia krokietów
olej do smażenia

kolendra
limonki

Wykonanie:

Paluszki krabowe wyjmujemy z opakowania, rozdrabniamy widelcem, aby powstały długie pasma. Przekładamy mięso do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki. Do krabów dodajemy: paprykę słodką  i ostrą, drobno posiekaną, szczypior i bułkę tartą. 

Doprawiamy wszystko pieprzem i solą, wbijamy jajka i dodajemy majonez. Mieszamy wszystko dokładnie.

Formujemy z masy 12 krokietów równej wielkości i obtaczamy je w mące lub tartej bułce.

Na patelnię wlewamy olej, wykładamy na patelnię uformowane krokiety i smażymy aż zarumienią się z jednej strony, po czym delikatnie przewracamy i dosmażamy krokiety z drugiej strony.

Przekładamy krokiety na ręczniki papierowe i osączamy je z tłuszczu.

Podajemy z kolendrą i limonką pokrojoną na ćwiartki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz