Bardzo
lubię krokiety z krabów - crab cakes - takie klasyczne, pochodzące ze stanu Maryland. Och te kraby z zatoki Chesapeake, szczególnie kraby niebieskie. Idealne do krokietów.
Robiłam je i z krabów świeżych, własnie niebieskich i z krabów z puszki. Nie mając krabów pod ręką przygotowałam krokiety z paluszków krabowych – surimi.
Robiłam je i z krabów świeżych, własnie niebieskich i z krabów z puszki. Nie mając krabów pod ręką przygotowałam krokiety z paluszków krabowych – surimi.
Surimi to
dalekowschodni wynalazek, biała ryba z dodatkiem smaku krabów. Rzeczywiście paluszki
okazały się być całkiem niezłym zamiennikiem dla mięsa krabów.
Wyszły mi
z tego całkiem smaczne krokiety, świeże, limonkowe i ostre. Trochę tajskie i trochę klasyczne. Polecam też krokiety z tuńczyka według przepisu tutaj.
xo
12 krokietów
Składniki:
2 paczki paluszków krabowych surimi
sok i skórka z jednej limonki
½ czerwonej papryki
sól i pieprz
2 łyżki szczypioru
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki drobno posiekanej
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki majonezu
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia krokietów
olej do smażenia
kolendra
limonki
Wykonanie:
Paluszki krabowe wyjmujemy
z opakowania, rozdrabniamy widelcem, aby powstały długie pasma. Przekładamy
mięso do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki. Do krabów dodajemy:
paprykę słodką i ostrą, drobno posiekaną,
szczypior i bułkę tartą.
Doprawiamy wszystko pieprzem i solą, wbijamy jajka i
dodajemy majonez. Mieszamy wszystko dokładnie.
Formujemy z masy 12 krokietów równej wielkości i obtaczamy je w mące lub tartej bułce.
Na patelnię wlewamy olej,
wykładamy na patelnię uformowane krokiety i smażymy aż zarumienią się z jednej
strony, po czym delikatnie przewracamy i dosmażamy krokiety z drugiej strony.
Przekładamy krokiety na
ręczniki papierowe i osączamy je z tłuszczu.
Podajemy z kolendrą i
limonką pokrojoną na ćwiartki.