Przeglądając
piękne zdjęcia Marcusa Nilssona, natknęłam się na zdjęcie naleśników z jagodami
pieczonych w żeliwnych patelniach. Cudo.
Naleśniki
pochodziły z magazynu Martha Stewart Living i stamtąd zaadoptowałam przepis.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
4
jajka
1
szklanka mleka
1
szklanka mąki migdałowej
2
łyżki cukru
½ łyżeczki
skórki cytrynowej
szczypta
soli
2
łyżki masła
1
szklanka jagód
do podania
cukier
puder
jogurt
jagody
Wykonanie:
Na
dużą żeliwną patelnię albo 4 mniejsze patelnie
wykładamy 2 łyżki masła, roztapiamy i rozprowadzamy aby pokryć dno. Rozgrzewamy
patelnię mocno.
Jajka
rozbijamy do miski, dodajemy mąkę migdałową, mleko, cukier, sól i skórkę
cytrynową. Mieszamy trzepaczką do uzyskania ciasta naleśnikowego.
Wylewamy
ciasto naleśnikowe na patelnię (patelnie) z gorącym masłem, posypujemy
jagodami. Wstawiamy do piekarnika i
pieczemy w 180 stopniach przez 15-18 minut.
Podajemy
posypane cukrem pudrem, z dodatkową porcją jagód i jogurtem.