Dzisiaj klasyka. Kurczak Cordon Bleu.
Tak, tak, wszyscy ją znamy. Chociaż mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam
do gustu.
Piekę moje kurczaki zamiast smażyć,
dzięki temu nie są przesiąknięte tłuszczem, a smakiem nic nie ustępują smażonej wersji.
Powiedziałabym nawet, że ją przewyższają.
Przygotowanie jest proste. Obtaczamy roladki w roztopionym maśle
a następnie w bułce tartej. Jeżeli uda Wam się dostać panko - japońską bułkę
tartą, to ją tutaj użyjcie.
Rezultat: delikatne, soczyste roladki
z kurczaka w chrupiącej panierce.
xo
na 4 porcje
Składniki:
4
pojedyncze piersi z kurczaka
pieprz
8 plastrów szynki serrano lub
parmeńskiej
8 plastrów sera gouda
2
łyżki masła
bułka tarta
Wykonanie:
Piersi
kurczaka oczyszczamy, przekrajamy wzdłuż na pół i rozbijamy mięso tłuczkiem.
Plastry
kurczaka doprawiamy pieprzem. Układamy mięso na desce, na plastrze kurczaka
układamy połowę plasterka szynki i połowę plastra sera. Zwijamy kurczaka w
roladki.
Roztapiamy
masło, roladki kurczaka obtaczamy w roztopionym maśle a następnie w bułce
tartej.