KURCZAK CORDON BLEU - CHICKEN CORDON BLEU



Dzisiaj klasyka. Kurczak Cordon Bleu. Tak, tak, wszyscy ją znamy. Chociaż mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu.

Piekę moje kurczaki zamiast smażyć, dzięki temu nie są przesiąknięte tłuszczem, a smakiem nic nie ustępują smażonej wersji. Powiedziałabym nawet, że ją przewyższają.

Przygotowanie jest proste. Obtaczamy roladki w roztopionym maśle a następnie w bułce tartej. Jeżeli uda Wam się dostać panko - japońską bułkę tartą, to ją tutaj użyjcie.

Rezultat: delikatne, soczyste roladki z kurczaka w chrupiącej panierce.

xo

na 4 porcje

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
pieprz
8 plastrów szynki serrano lub parmeńskiej
8 plastrów sera gouda
2 łyżki masła
bułka tarta

Wykonanie:

Piersi kurczaka oczyszczamy, przekrajamy wzdłuż na pół i rozbijamy mięso tłuczkiem.

Plastry kurczaka doprawiamy pieprzem. Układamy mięso na desce, na plastrze kurczaka układamy połowę plasterka szynki i połowę plastra sera. Zwijamy kurczaka w roladki.

Roztapiamy masło, roladki kurczaka obtaczamy w roztopionym maśle a następnie w bułce tartej.

Układamy roladki w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.