TARTA GRUSZKOWO-CYTRYNOWA - PEAR LEMON TART



Kupiłam ostatnio piękne gruszki Williamsa. Małe i słodkie. Ugotowałam je w syropie z cytryną i wanilią. Zastanawiając się co dalej z nimi zrobić, postanowiłam te piękne gruszki włożyć do tarty i upiec w kremie cytrynowym.

Tarta ta idealne połączenie lata i jesieni. Odświeżający smak cytryny pięknie się komponuje z kremową słodyczą gruszki.

xo

Na tartę o średnicy 24 cm

Składniki:

kruche ciasto
2 szklanki mąki
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 jajko

4 gruszki
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
starta skórka i sok z jednej cytryny
2 łyżki cukru

krem
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
½ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka i sok z jednej cytryny

Wykonanie:

W mikserze wyrabiamy masło z mąką, cukrem i solą. Dodajemy jajko miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy ciasto w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty. Wykładamy ciasto papierem do pieczenia, na który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec.

W międzyczasie obieramy gruszki, przekrawamy je na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Przekładamy gruszki do płaskiego rondla, dodajemy odrobinę wody, cukier, sok i skórkę z cytryny. Wkładamy do rondla przekrojoną na pół laskę wanilii.

Gotujemy gruszki na małym ogniu aż będą na pół twarde. Zdejmujemy z rondla i studzimy gruszki. Gdy gruszki ostygną kroimy je w plasterki, ale pozostawiamy jako połówki.

Przygotowujemy krem: w mikserze miksujemy jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę oraz sok z cytryny. Dodajemy do kremu śmietanę i syrop z gotowania  gruszek. Mieszamy do połączenia się składników.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i usuwamy papier z obciążnikami. Na kruche ciasto wykładamy pokrojone połówki gruszki a na nie wylewamy krem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.