czwartek, 4 września 2014

SALATA Z KURCZAKA PIECZONEGO Z ESTRAGONEM - TARRAGON ROASTED CHICKEN SALAD




Jeszcze jeden klasyk, kurczak pieczony z estragonem i cytryną. Bardzo proste smaki a jakie wykwintne.

To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie kurczaka. Estragon, cytryna i masło pięknie łączą się ze sobą, dając nam smaczne danie obiadowe..

Podany ze świeżą sałatą jest szczególnie pyszny.

xo

Składniki:

1 kurczak w całości
1 ząbek czosnku
cytryna
sól i pieprz
4 gałązki estragonu

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Luzujemy skórę na piersi i nogach i pod skórę wkładamy gałązki estragonu. Do środka kurczaka wkładamy połowę cytryny.  Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem.

Układamy w brytfannie, smarujemy masłem i  obkładamy dookoła połową cytryny pokrojoną na plasterki i tak pokrojonym ząbkiem czosnku. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez godzinę.

Podajemy z zieloną sałatą  masłową z fasolką szparagową, rzodkiewką i szczypiorkiem z cytrynowym winegretem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz