Jeszcze jeden klasyk, kurczak pieczony z estragonem i cytryną. Bardzo proste smaki a jakie wykwintne.
To jeden z moich ulubionych sposobów
na przygotowanie kurczaka. Estragon, cytryna i masło pięknie łączą się ze sobą, dając nam smaczne danie obiadowe..
Podany ze świeżą sałatą jest szczególnie
pyszny.
xo
Składniki:
1 kurczak w całości
1 ząbek czosnku
cytryna
sól i pieprz
4 gałązki estragonu
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i lekko osuszamy.
Luzujemy skórę na piersi i nogach i pod skórę wkładamy gałązki estragonu. Do
środka kurczaka wkładamy połowę cytryny. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem.
Układamy w brytfannie, smarujemy masłem i obkładamy
dookoła połową cytryny pokrojoną na plasterki i tak pokrojonym ząbkiem czosnku.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180
st.C przez godzinę.
Podajemy z zieloną sałatą masłową z fasolką szparagową, rzodkiewką i
szczypiorkiem z cytrynowym winegretem.