Już kilka razy robiłam deser Pavlova,
ale jakoś nie złożyło się żeby go opublikować. Za to widziałam gdzieś ostatnio ten
deser z owocowym curdem i w końcu zaskoczyło. Mam przecież pyszny śliwkowy
curd, zrobię Pavlovą z curdem i kompotem śliwkowym.
Tak, to jest dobry pomysł. To bardzo
dobry pomysł.
Efekt widać na zdjęciu. Wspaniały deser
na jesień. A smak…
Składniki:
Beza
3 białka
4-5 łyżek cukru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego
1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Śliwkowy curd
1 szklanka śliwek – zmiksowanych
3 żółtka
2 tabliczki białej czekolady
Kompot śliwkowy
2 szklanki śliwek przekrojonych na pół i wydrylowanych
1 laska wanilii
1 kawałek kory cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Ubijamy z dodatkiem szczypty soli,
następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając do uzyskania sztywnej i
błyszczącej masy. Do ubitej piany dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet.
Wykładamy masę na blachę do
pieczenia wyłożoną papierem. Formujemy kształt jednej bezy lub czterech mniejszych.
Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Następnie
zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i dalej pieczemy przez godzinę. Po
godzinie dalej zmniejszajmy temperaturę do 100 stopni i dosuszamy bezę przez kolejną
godzinę.
Podczas gdy
bezy się pieką przygotowujemy krem:
|
Żółtka
ucieramy w misce nad garnkiem gotującej się wody. Dodajemy do żółtek 1
szklankę musu śliwkowego i gotujemy na parze aż krem zgęstnieje. Po
przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.
|
Krem
przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń a sos był gładki.
Dodajemy do kremu białą czekoladę połamaną na małe kawałki i dokładnie
mieszamy aby połączyć ją z kremem.
Schładzamy
krem do zgęstnienia.
W
tym samym czasie przygotowujemy kompot ze śliwek:
Wypestkowane
śliwki podsmażamy na patelni z cukrem, przekrojoną na pół laską wanilii, korą
cynamonu oraz gwiazdką anyżu. Smażymy aż śliwki puszczą sok, będą miękkie ale
zachowają swój kształt. Schładzamy.
Układamy
bezę na paterze, na wierzch wykładamy śliwkowy curd i kilka łyżek kompotu śliwkowego.
|