niedziela, 7 września 2014

CIASTKA DLA ESTEE LAUDER - THE COOKIES FOR ESTEE LAUDER



Odkryłam ostatnio piękne ciastka. Przygotowane  przez Christinę Tosi z Momofuku Milk Bar dla Estee Lauder. Ciastko, które miało kojarzyć się z zapachem Private Collection, w którym główną nutą zapachową jest róża.

Christina podzieliła się przepisem; można go znaleźć na stronie Estee Lauder, Zaadoptowałam go z małymi zmianami do przygotowania moich ciastek. 

W ciastkach tych znajdziemy zapach wody różanej, truskawki suszone oraz cząstki mleka i białej czekolady.

Moje ciasteczka upiekłam w metalowych krążkach (to pomysł od Dorie Greenspan), dzięki czemu ciastka mają  jednolity wygląd.

xo

Na 15-18 ciastek o średnicy 5 cm

Składniki:

150 g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru demerara
½ szklanki cukru
2 jajka
2 krople wody różanej

1 i ½  szklanki mąki
½ szklanki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 i ½ łyżeczki soli morskiej

½ szklanki suszonych truskawek, rozgniecionych na okruszki o wielkości 0,5 cm
½ szklanki okruchów mleka (przepis poniżej)
½ szklanki pokruszonej białej czekolady

do wykończenia
lukier
pokruszone, suszone truskawki

mleczne okruchy:
2 łyżki masła
4 łyżki mleka w proszku

Wykonanie:


Przygotowujemy mleczne okruchy: roztapiamy masło i klarujemy na małym ogniu aż nabierze karmelowego zapachu, wsypujemy do masła mleko w proszku, rozprowadzamy mleko w maśle. Przekładamy masło do miseczki i studzimy. Rozkruszmy na okruszki o wielkości 0,5 cm.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odstawiamy na bok.
Ucieramy masło mikserem aż będzie gładkie. Dodajemy cukier brązowy i biały, wodę różaną i sól morską, ubijamy aż masło będzie puszyste, ok. 2 minuty.
Dodajemy mąkę i miksujemy ciasto, aby składniki się połączyły. Dodajemy pokruszone suszone truskawki, łączmy je z ciastem a następnie dodajemy posiekaną białą czekoladę i okruchy mleka, rozprowadzamy składniki w cieście.
Łyżką do lodów formujemy kulki, układamy je na blaszce, i spłaszczamy (możemy włożyć ciasto do foremek na mufinki). Owijamy ciasto folią i schładzamy przez 3 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy przez 11-12 minut, aż  na brzegach ciastka się zazłocą.
Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy. Polewamy je lukrem i posypujemy rozgniecionymi suszonymi truskawkami.




1 komentarz:

  1. Chyba dam sie skusic na ten przepis!
    Biala czekolada i truskawki to jest to.

    OdpowiedzUsuń