Odkryłam ostatnio
piękne ciastka. Przygotowane przez
Christinę Tosi z Momofuku Milk Bar dla Estee Lauder. Ciastko, które miało
kojarzyć się z zapachem Private Collection, w którym główną nutą zapachową jest róża.
Christina podzieliła się przepisem; można go znaleźć na stronie Estee Lauder, Zaadoptowałam go z małymi zmianami do przygotowania moich ciastek.
W ciastkach tych znajdziemy zapach wody różanej, truskawki suszone oraz cząstki mleka i białej czekolady.
W ciastkach tych znajdziemy zapach wody różanej, truskawki suszone oraz cząstki mleka i białej czekolady.
Moje ciasteczka upiekłam
w metalowych krążkach (to pomysł od Dorie Greenspan), dzięki czemu ciastka mają jednolity wygląd.
Na 15-18 ciastek o średnicy 5 cm
Składniki:
150 g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru demerara
½ szklanki cukru
2 jajka
2 krople wody różanej
1 i ½ szklanki
mąki
½ szklanki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 i ½ łyżeczki soli morskiej
½ szklanki suszonych truskawek, rozgniecionych na
okruszki o wielkości 0,5 cm
½ szklanki okruchów mleka (przepis poniżej)
½ szklanki pokruszonej białej czekolady
do wykończenia
lukier
pokruszone, suszone truskawki
mleczne okruchy:
2 łyżki masła
4 łyżki mleka w proszku
Wykonanie:
Przygotowujemy mleczne okruchy: roztapiamy
masło i klarujemy na małym ogniu aż nabierze karmelowego zapachu, wsypujemy do
masła mleko w proszku, rozprowadzamy mleko w maśle. Przekładamy masło do
miseczki i studzimy. Rozkruszmy na okruszki o wielkości 0,5 cm.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i
sodę. Odstawiamy na bok.
Ucieramy masło mikserem aż będzie gładkie.
Dodajemy cukier brązowy i biały, wodę różaną i sól morską, ubijamy aż masło
będzie puszyste, ok. 2 minuty.
Dodajemy mąkę i miksujemy ciasto, aby
składniki się połączyły. Dodajemy pokruszone suszone truskawki, łączmy je z
ciastem a następnie dodajemy posiekaną białą czekoladę i okruchy mleka, rozprowadzamy
składniki w cieście.
Łyżką do lodów formujemy kulki, układamy je
na blaszce, i spłaszczamy (możemy włożyć ciasto do foremek na mufinki). Owijamy
ciasto folią i schładzamy przez 3 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy
przez 11-12 minut, aż na brzegach
ciastka się zazłocą.
Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy.
Polewamy je lukrem i posypujemy rozgniecionymi suszonymi truskawkami.