W miarę zbliżania się
jesieni coraz chętniej sięgamy po dania pasujące do tej pory roku. Pieczone,
długo gotowane, prawdziwe dania rozgrzewające i dające poczucie komfortu.
Dzisiaj chciałabym
zaproponować sałatę znajdującą się pomiędzy latem i jesienią. Sałatę z
pieczonego radicchio – może też być pieczona cykoria. Radicchio ma piękny i głęboki
kolor purpury. Podczas pieczenia traci ten kolor, ale traci też swoją goryczkę.
Połączyłam ją ze słodką
pieczoną cebulą i świeżym, metalicznym smakiem pietruszki. Bardzo
interesująca.
xo
porcja na 4 osoby
Składniki:
2 główki radicchio lub 4 czerwone cykorie
4 małe czerwone cebule
2 łyżki oliwy
sól morska i świeżo
zmielony pieprz
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki zielonej pietruszki
prażone orzeszki piniowe
parmezan
oliwa do polania sałatki
Wykonanie:
Radicchio lub cykorie
przekrajamy na pół a następnie na ósemki. Cebule kroimy w piórka.
Warzywa wykładamy na
blachę do pieczenia w osobnych miejscach, polewamy je oliwą i doprawiamy
pieprzem i solą, a następnie skrapiamy wymieszanymi miodem i balsamico.
Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Pietruszkę siekamy. Orzeszki
piniowe prażymy na patelni aż się zrumienią.
Obieraczką do warzyw strugamy
parmezan na cienkie płatki.
Na półmisku układamy upieczone
radicchio i cebule. Posypujemy wszystko orzeszkami piniowymi, pietruszką i wiórkami
parmezanu. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą.