SALATA Z PIECZONEGO RADICCHIO - SALAD OF ROASTED RADICCHIO



W miarę zbliżania się jesieni coraz chętniej sięgamy po dania pasujące do tej pory roku. Pieczone, długo gotowane, prawdziwe dania rozgrzewające i dające poczucie komfortu.

Dzisiaj chciałabym zaproponować sałatę znajdującą się pomiędzy latem i jesienią. Sałatę z pieczonego radicchio – może też być pieczona cykoria. Radicchio ma piękny i głęboki kolor purpury. Podczas pieczenia traci ten kolor, ale traci też swoją goryczkę.

Połączyłam ją ze słodką pieczoną cebulą i świeżym, metalicznym smakiem pietruszki. Bardzo interesująca.

xo


porcja na 4 osoby

Składniki:

2 główki radicchio lub 4 czerwone cykorie
4 małe czerwone cebule
2 łyżki oliwy
sól  morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki zielonej pietruszki
prażone orzeszki piniowe
parmezan
oliwa do polania sałatki

Wykonanie:

Radicchio lub cykorie przekrajamy na pół a następnie na ósemki. Cebule kroimy w piórka.

Warzywa wykładamy na blachę do pieczenia w osobnych miejscach, polewamy je oliwą i doprawiamy pieprzem i solą, a następnie skrapiamy wymieszanymi miodem i balsamico.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Pietruszkę siekamy. Orzeszki piniowe prażymy na patelni aż się zrumienią.

Obieraczką do warzyw strugamy parmezan na cienkie płatki.

Na półmisku układamy upieczone radicchio i cebule. Posypujemy wszystko orzeszkami piniowymi, pietruszką i wiórkami parmezanu. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą.