czwartek, 11 września 2014

SALATA COBB Z GRILLOWANYM STEKIEM - COBB SALAD WITH GRILLED STEAK



Inne podejście do sałatki Cobb. Tym razem zamiast delikatnego kurczaka używamy pyszny, grillowany stek.

Zawsze mnie zachwycała sałata Cobb ze stekiem przygotowana przez Charlie Trotter’a w jego książce The Kitchen Sessions with Charlie Trotter.

Zrobiłam ją bardzo klasycznie, z podstawowych składników. A dzięki stekowi nabiera nowego, wyrazistego smaku.

xo



porcja na 1 osobę

Składniki:

1 stek
½ szklanki pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 jajko
1 szklanka mixu sałat
1/4 szklanki sera pleśniowego pokrojonego na małe kawałki
¼ awokado
sok z cytryny
1 pęczek dymki
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę, piklowana

sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju

szczypiorek, posiekany drobno

Wykonanie:

Stek grillujemy na grillu lub patelni grillowej według przepisu jak tutaj. Po ostygnięciu, kroimy stek na kostkę o wielkości 1 cm.

Pomidory blanszujemy w gorącej wodzie, hartujemy i  obieramy ze skórki. Przekrajamy na pół. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno.

Ser pleśniowy kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Awokado kroimy na 1 centymetrowe kawałki i skrapiamy je cytryną aby nie zmieniło koloru.

Dymkę podsmażamy lub grillujemy w całości, po czym kroimy na plasterki o grubości 1 cm.
Cebulę czerwona kroimy w kostkę i piklujemy według przepisu na piklowane cebulki.

Układamy sałatę na talerzu. Na sałacie układamy rzędami składniki - od brzegu: jajko, , grillowana dymka, ser pleśniowy, stek, pomidorki i  awokado.

Doprawiamy wszystko winegretem zrobionym z soku z cytryny i oleju doprawionego pieprzem i odrobiną soli. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz