Inne podejście do sałatki
Cobb. Tym razem zamiast delikatnego kurczaka używamy pyszny, grillowany stek.
Zawsze mnie
zachwycała sałata Cobb ze stekiem przygotowana przez Charlie Trotter’a w jego
książce The Kitchen Sessions with Charlie Trotter.
Zrobiłam ją bardzo
klasycznie, z podstawowych składników. A dzięki stekowi nabiera nowego, wyrazistego
smaku.
xo
porcja na 1 osobę
Składniki:
1 stek
½ szklanki
pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 jajko
1
szklanka mixu sałat
1/4
szklanki sera pleśniowego pokrojonego na małe kawałki
¼ awokado
sok z
cytryny
1
pęczek dymki
1
cebula czerwona pokrojona w kostkę, piklowana
sól i pieprz
1
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
szczypiorek, posiekany drobno
Wykonanie:
Stek
grillujemy na grillu lub patelni grillowej według przepisu jak tutaj. Po
ostygnięciu, kroimy stek na kostkę o wielkości 1 cm.
Pomidory
blanszujemy w gorącej wodzie, hartujemy i
obieramy ze skórki. Przekrajamy na pół. Jajka gotujemy na twardo,
studzimy, obieramy i kroimy drobno.
Ser
pleśniowy kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Awokado kroimy na 1 centymetrowe kawałki
i skrapiamy je cytryną aby nie zmieniło koloru.
Dymkę
podsmażamy lub grillujemy w całości, po czym kroimy na plasterki o grubości 1
cm.
Cebulę
czerwona kroimy w kostkę i piklujemy według przepisu na piklowane cebulki.
Układamy
sałatę na talerzu. Na sałacie układamy rzędami składniki - od brzegu: jajko, , grillowana
dymka, ser pleśniowy, stek, pomidorki i awokado.
Doprawiamy wszystko winegretem zrobionym z
soku z cytryny i oleju doprawionego pieprzem i odrobiną soli. Posypujemy drobno
posiekanym szczypiorkiem.