To śniadanie będzie idealne na
specjalne okazje. Warto je przygotować dla dzieci, które uwielbiają Nutellę.
Zrobiłam domową Nutellę, która jest lżejsza, mniej słodka, ale niezmiennie pyszna.
Do tego pieczone pankejki z mąki z orzechów laskowych, których smak pięknie komponuje się ze smakiem Nutelli.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
4
jajka
1
szklanka mleka
½ szklanki
mąki z orzechów laskowych, prażonych
½ szklanki
mąki
2
łyżki cukru
szczypta
soli
2
łyżki masła
krem
orzechowo-czekoladowy
½ szklanki
mielonych orzechów laskowych, prażonych
1
tabliczka gorzkiej czekolady
1
opakowanie serka kremowego Almette
Wykonanie:
Orzechy
laskowe wykładamy na blachę. Pieczemy w
180 stopniach przez 20-25 minut aż orzechy zaczną pachnieć i nabiorą złotego koloru.
Po
wyjęciu orzechów z piekarnika studzimy je lekko, a następnie pocieramy w dłoniach między płatami ręcznika
papierowego, aby usunąć skórkę.
Przekładamy
do malaksera i mielimy je na mąkę. Odkładamy ½ szklanki na pankejki a resztę
pozostawiamy w malakserze.
Na
dużą żeliwną patelnię albo 4 mniejsze
patelnie wykładamy 2 łyżki masła, roztapiamy i rozprowadzamy aby pokryć dno.
Rozgrzewamy patelnię mocno.
Jajka
rozbijamy do miski, dodajemy ½ szklanki mąki z orzechów laskowych, mąkę
pszenną, mleko, cukier i sól. Mieszamy
trzepaczką do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Wylewamy
ciasto naleśnikowe na patelnię (patelnie) z gorącym masłem, po czym wstawiamy do
piekarnika i pieczemy w 180 stopniach
przez 15-18 minut.
Podczas
gdy pankejki się pieką, do orzechów pozostawionych w malakserze dodajemy tabliczkę czekolady roztopionej w
kąpieli wodnej i serek śmietankowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Podajemy
pankejki z 2 łyżkami kremu orzechowo-czekoladowego i serka śmietankowego.
Posypujemy posiekanymi orzechami.