PANKEJKI Z MĄKI ORZECHOWEJ Z DOMOWĄ NUTELLĄ - HAZELNUT PANCAKES WITH HOMEMADE NUTELLA



To śniadanie będzie idealne na specjalne okazje. Warto je przygotować dla dzieci, które uwielbiają Nutellę. Zrobiłam domową Nutellę, która jest lżejsza, mniej słodka, ale niezmiennie pyszna.

Wystarczyło zmiksować prażone orzechy laskowe z roztopioną gorzką czekoladą i serkiem śmietankowym. Pycha. 

Do tego pieczone pankejki z mąki z orzechów laskowych, których smak pięknie komponuje się ze smakiem Nutelli.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki mąki z orzechów laskowych, prażonych
½ szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki masła

krem orzechowo-czekoladowy
½ szklanki mielonych orzechów laskowych, prażonych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 opakowanie serka kremowego Almette

Wykonanie:

Orzechy laskowe wykładamy na blachę.  Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut aż orzechy zaczną pachnieć i nabiorą złotego koloru.

Po wyjęciu orzechów z piekarnika studzimy je lekko, a następnie  pocieramy w dłoniach między płatami ręcznika papierowego, aby usunąć skórkę.

Przekładamy do malaksera i mielimy je na mąkę. Odkładamy ½ szklanki na pankejki a resztę pozostawiamy w malakserze.

Na dużą żeliwną patelnię  albo 4 mniejsze patelnie wykładamy 2 łyżki masła, roztapiamy i rozprowadzamy aby pokryć dno. Rozgrzewamy patelnię mocno.

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy ½ szklanki mąki z orzechów laskowych, mąkę pszenną, mleko, cukier i sól.  Mieszamy trzepaczką do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.  
Wylewamy ciasto naleśnikowe na patelnię (patelnie) z gorącym masłem, po czym wstawiamy do piekarnika  i pieczemy w 180 stopniach przez 15-18 minut.

Podczas gdy pankejki się pieką, do orzechów pozostawionych w malakserze dodajemy tabliczkę czekolady roztopionej w kąpieli wodnej i serek śmietankowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Podajemy pankejki z 2 łyżkami kremu orzechowo-czekoladowego i serka śmietankowego. Posypujemy posiekanymi orzechami.