Kiedy raz zrobicie to ciasto, to gwarantuję
Wam nie zrobicie już żadnego innego czekoladowego. :) To ciasto to połączenie biszkoptu i
mufina. Maślanka użyta w przepisie nadaje ciastu świeżości i lekkiego kwasku.
Ostatnio bardzo modne zrobiły się
torty weselne określane terminem „nagie”
czyli takie, które nie są posmarowane z boku kremem. I ten tort inspirowany tortem Tomboy, pochodzącym z książki "Miette" Meg Ray, mocno się w ten trend wpisuje.
Ciasto jest
pięknym połączeniem bogatego czekoladowego smaku z malinowym, delikatnym kremem. Dla mnie połączenie idealne, zarówno barw jak i smaków.
xo
Na tort z dwóch
warstw o średnicy 20 cm
Składniki:
1i 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli,
1 i 1/2 szklanki maślanki,
2 łyżeczki ekstraktu wanilii,
1/2 kostki masła,
1 szklanka brązowego cukru,
3 jajka
Na krem:
2 jajka,
1/2 szklanki zmiksowanych, przetartych
malin,
2 tabliczki białej czekolady,
2 serki Almette śmietankowe,
1/2 kostki masła
Wykonanie:
przygotowujemy krem:
W misce nad garnkiem z gotującą się
wodą ubijamy jajka z ½ szklanki puree malinowego. Gotujemy na parze, aż jajka potroją swoją
objętość. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska. Pilnujemy
aby żółtka się nie zważyły.
Krem przecieramy przez gęste sito, aby
pozbyć się zanieczyszczeń i ubijamy jeszcze chwilę. Dodajemy do kremu białą
czekoladę pokruszoną na małe kawałki, mieszamy aby czekolada i krem połączyły
się. Kolejno dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i mieszamy do czasu gdy
masło się roztopi i połączy z kremem. Na koniec do kremu dodajemy 2 opakowania
serka śmietankowego Almette i ubijamy na puszystą masę. Krem schładzamy.
ciasto:
Rozdzielamy żółtka i białka. Białka
ubijamy na sztywno i odstawiamy na bok. Przesiewamy mąkę, kakao, sól, proszek
do pieczenia i sodę. Roztapiamy masło i miksujemy z maślanką oraz ekstraktem
wanilii.
Ubijamy żółtka z cukrem aż masa będzie
jasna i żółtka potroją swoją objętość. Do żółtek dodajemy w trzech partiach
mąkę na przemian z maślanką. Do masy dodajemy białka delikatnie mieszając.
Przekładamy ciasto do dwóch blaszek o
średnicy 20 cm i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Kiedy ciasto będzie ostudzone, kładziemy
na paterę jedną część ciasta. Smarujemy
spód połową masy i przykrywamy ją drugim blatem. Wierzch smarujemy drugą połową
masy i przyozdabiamy cukrową różyczką (ja moją różyczkę zrobiłam z marcepana).