TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM MALINOWYM - CHOCOLATE CAKE WITH RASPBERRY CREAM



Kiedy raz zrobicie to ciasto, to gwarantuję Wam nie zrobicie już żadnego innego czekoladowego. :) To ciasto to połączenie biszkoptu i mufina. Maślanka użyta w przepisie nadaje ciastu świeżości i lekkiego kwasku.

Ostatnio bardzo modne zrobiły się torty weselne  określane terminem „nagie” czyli takie, które nie są posmarowane z boku kremem. I ten tort inspirowany tortem Tomboy, pochodzącym z książki "Miette" Meg Ray, mocno  się w ten trend wpisuje.

Ciasto jest pięknym połączeniem bogatego czekoladowego smaku z malinowym, delikatnym kremem. Dla mnie połączenie idealne, zarówno barw jak i smaków.

xo


Na tort z dwóch warstw o średnicy 20 cm

Składniki:

1i 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki kakao, 
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli,
1 i 1/2 szklanki maślanki,
2 łyżeczki ekstraktu wanilii, 
1/2 kostki masła, 
1 szklanka brązowego cukru,
3 jajka

Na krem:
2 jajka,
1/2 szklanki zmiksowanych, przetartych malin,
2 tabliczki białej czekolady,
2 serki Almette śmietankowe,
1/2 kostki masła

Wykonanie:

przygotowujemy krem:

W misce nad garnkiem z gotującą się wodą ubijamy jajka z ½ szklanki puree malinowego. Gotujemy na parze, aż jajka potroją swoją objętość. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska. Pilnujemy aby żółtka się nie zważyły.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń i ubijamy jeszcze chwilę. Dodajemy do kremu białą czekoladę pokruszoną na małe kawałki, mieszamy aby czekolada i krem połączyły się. Kolejno dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i mieszamy do czasu gdy masło się roztopi i połączy z kremem. Na koniec do kremu dodajemy 2 opakowania serka śmietankowego Almette i ubijamy na puszystą masę. Krem schładzamy.

ciasto:

Rozdzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy na bok. Przesiewamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. Roztapiamy masło i miksujemy z maślanką oraz ekstraktem wanilii.

Ubijamy żółtka z cukrem aż masa będzie jasna i żółtka potroją swoją objętość. Do żółtek dodajemy w trzech partiach mąkę na przemian z maślanką. Do masy dodajemy białka delikatnie mieszając.

Przekładamy ciasto do dwóch blaszek o średnicy 20 cm i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Kiedy ciasto będzie ostudzone, kładziemy na paterę  jedną część ciasta. Smarujemy spód połową masy i przykrywamy ją drugim blatem. Wierzch smarujemy drugą połową masy i przyozdabiamy cukrową różyczką (ja moją różyczkę zrobiłam z marcepana).