RISOTTO Z KUREK Z JAJKIEM W KOSZULCE I KOPERKOWYM PESTO - CHANTERELLE RISOTTO WITH POACHED EGG AND DILL PESTO



Nie wiem do jakiej pory roku zaklasyfikować to risotto, jeszcze do lata czy już jesieni? Umówmy się, pasuje i do jednej i drugiej pory roku.

Zawiera w sobie wspaniały, leśny smak kurek i tymianku połączony ze świeżością koperkowego pesto. Uwielbiam pieprzowo-owocowy smak kurek. To zdecydowanie moje ulubione grzyby. Kremowe jajko dodaje risottu jedwabistej konsystencji.  

Dopóki są świeże kurki, robimy. A później, no cóż, przecież są podgrzybki, borowiki. Sposób na risotto ten sam, zmieniamy tylko proporcje w pesto.

Pyszne.

xo 


Porcja na 4-6 osób

Składniki:

1 łyżka oliwy
3 szalotki
1,5 szklanki ryżu arborio albo carnaroli
kieliszek białego wina
sól i pieprz
tymianek
250 g kurek

bulion warzywny

1 łyżka masła
1 szklanka  startego parmezanu

jajka w koszulce (opcjonalnie)

pesto/majonez z koperku wg przepisu tutaj

Wykonanie:

Podgrzewamy wywar.

Szalotki kroimy drobno i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy ryż i mieszamy go w garnku, aby pokryć tłuszczem. Zalewamy ryż winem, gotujemy aż wino wyparuje. Dodajemy tymianek i kurki, zalewamy risotto łyżką wazową wywaru, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą.

Gdy płyn wyparuje, dodajemy następną łyżkę wywaru. Gotujemy risotto w ten sposób ok.10 minut uzupełniając płyn gdy wyparuje i ciągle mieszając.

Gdy ryż zmięknie ale zachowa wewnątrz środek ‘na ząb’ dodajemy łyżkę masła i mieszamy aby risotto zrobiło się kremowe. Następnie dodajemy do niego starty parmezan i mieszamy dokładnie.

Podajemy z jajkiem w koszulce, polane majonezem koperkowym.