SURÓWKA Z KAPUSTY Z PAPRYKĄ - COLESLAW WITH PEPPERS



Piękna kapusta włoska o karbowanych, zielonych liściach. Świeża marchew. Słodkie, jędrne papryki o pięknych kolorach jesieni. Wszystkie te warzywa razem stworzyły ten coleslaw.

Doprawiłam tę surówkę sosem majonezowo-jogurtowym doprawionym miodem. Dodatkowych nut smaku dodaje pietruszka i koper.

Bardzo smaczne połączenie.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

jedna główka kapusty włoskiej
4 marchewki
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej pietruszki

4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki jogurtu
sól i pieprz

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy cienko. Marchew ścieramy na grubej tarce. Paprykę czerwona i żółtą szatkujemy na cienkie paseczki.  Pietruszkę  i koper drobno siekamy.

Wszystkie składniki surówki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez, jogurt, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i polewamy sosem warzywa.

Surówkę posypujemy listkami pietruszki.