Piękna kapusta włoska o karbowanych,
zielonych liściach. Świeża marchew. Słodkie, jędrne papryki o pięknych kolorach
jesieni. Wszystkie te warzywa razem stworzyły ten coleslaw.
Doprawiłam tę surówkę sosem
majonezowo-jogurtowym doprawionym miodem. Dodatkowych nut smaku dodaje
pietruszka i koper.
Bardzo smaczne połączenie.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
jedna główka
kapusty włoskiej
4
marchewki
pół papryki
czerwonej
pół papryki
żółtej
2
łyżki posiekanego koperku
2
łyżki posiekanej pietruszki
4
łyżki majonezu
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżka miodu
4
łyżki jogurtu
sól i
pieprz
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy cienko. Marchew ścieramy na
grubej tarce. Paprykę czerwona i żółtą szatkujemy na cienkie paseczki. Pietruszkę i koper drobno siekamy.
Wszystkie składniki surówki mieszamy ze sobą.
Doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez, jogurt,
sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i polewamy sosem
warzywa.
Surówkę posypujemy listkami pietruszki.