Dzisiaj przyszła kolej na tartę tatin
ze śliwek. Śliwki i tymianek to klasyczne połączenie i bardzo je lubię.
Dzisiejsza tarta wyszła wyjątkowo smaczna. Śliwki upiekły się w lekkim karmelu.
Zachowały swój kształt i piękny kolor.
Do tego maślane ciasto francuskie i
świeży, cytrynowy smak tymianku.
na 1
tartę o średnicy 24 cm
Składniki:
10-12 śliwek
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
sok z cytryny
kilka gałązek cytrynowego tymianku
gotowe ciasto francuskie na maśle
Wykonanie:
Przekrajamy
śliwki na pół, usuwamy pestki
Formę do
tarty wykładamy pergaminem, smarujemy ją masłem i posypujemy cukrem. Na cukrze
układamy równomiernie połówki śliwek, przeciętą częścią do dołu. Śliwki skrapiamy
sokiem z cytryny i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.
Przykrywamy
śliwki kołem z ciasta francuskiego i pieczemy tartę przez 40-45 minut w
temperaturze 180 stopni.
Odwracamy
ciasto wykładając je na paterę. Posypujemy świeżymi listkami tymianku. Podajemy
ze śmietaną lub lodami śmietankowymi.