TARTA TATIN ŚLIWKOWA - PLUM TARTE TATIN



Dzisiaj przyszła kolej na tartę tatin ze śliwek. Śliwki i tymianek to klasyczne połączenie i bardzo je lubię.

Dzisiejsza tarta wyszła wyjątkowo smaczna. Śliwki upiekły się w lekkim karmelu. Zachowały swój kształt i piękny kolor.

Do tego maślane ciasto francuskie i świeży, cytrynowy smak tymianku.

xo


na 1 tartę o średnicy 24 cm

Składniki:

10-12 śliwek
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
sok z cytryny
kilka gałązek cytrynowego tymianku

gotowe ciasto francuskie na maśle

Wykonanie:

Przekrajamy śliwki na pół, usuwamy pestki

Formę do tarty wykładamy pergaminem, smarujemy ją masłem i posypujemy cukrem. Na cukrze układamy równomiernie połówki śliwek, przeciętą częścią do dołu. Śliwki skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.

Przykrywamy śliwki kołem z ciasta francuskiego i pieczemy tartę przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Odwracamy ciasto wykładając je na paterę. Posypujemy świeżymi listkami tymianku. Podajemy ze śmietaną lub lodami śmietankowymi.