Wspaniała zupa z warzyw
korzeniowych połączonych z papryką i pomidorkami. Wyczuwamy przede wszystkim głęboki
smak pieczonych warzyw, słodycz papryki i lekko cierpki smak pieczonych
pomidorków. Całość zaostrzona ostrą papryczką.
Zupa została zagęszczona serkiem
kremowym Almette szczypiorek i cebula, który nadał dodatkowego smaku.
Do tego roladka z papryki
z tym samym serkiem i czarnuszka. A kolor jest po prostu oszałamiający.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
jeden por
połowa selera
2 łyżki oliwy
sól morska i świeżo
zmielony pieprz
pół ostrej czerwonej papryczki
pół ostrej czerwonej papryczki
połowa papryki czerwonej
połowa papryki żółtej
garść pomidorków cherry
jedna upieczona papryka czerwona, obrana ze skórki
jeden serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
zielona pietruszka
nasiona czarnuszki
oliwa do polania zupy
Wykonanie:
Marchewkę obieramy i
kroimy wzdłuż na 4 części. Tak samo kroimy pietruszkę. Por kroimy w plasterki o
grubości 2 cm. Seler obieramy i kroimy w dużą
kostkę. Paprykę kroimy na cztery części. Pomidorki przekłuwamy nożem.
Warzywa wykładamy na
blachę do pieczenia, skrapiamy je oliwą i doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu warzyw
przekładamy je do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż
warzywa zmiękną. Miksujemy na gładki krem, przecieramy go przez sito,
przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy 2 łyzki serka Almette, szczypiorek i cebula. Miksujemy i
sprawdzamy gęstość zupy.
Czerwoną, upieczoną
paprykę rozkładamy na blacie, smarujemy ją pozostałym serkiem kremowym ze szczypiorkiem i cebulą, oprószamy pieprzem i
zwijamy w roladkę. Kroimy roladkę na 3 cm kawałki.
Na dnie talerza układamy
kawałek roladki, nalewamy wokół zupę, skrapiamy zupę oliwą z oliwek i
posypujemy nasionami czarnuszki. Ozdabiamy listkiem pietruszki.