TARTA Z FIGAMI I MIODEM - FIGS AND HONEY TART



Wczesna jesień to pora na słodkie i dojrzałe figi. Prawdziwa doskonałość. Pyszne w sałatkach, wypiekach słonych i słodkich.

Figi dobrze się komponują z miodem dlatego dzisiejsza tarta powstała na bazie ricotty i miodu.

Dodatkowym elementem smakowym są orzeszki pinii oraz tymianek. Figi w tym otoczeniu to prawdziwa rozkosz.  

xo

Na 8 tarteletek

Składniki:

2 szklanki mąki
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 jajko

1 szklanka ricotty
2 jajka
2 łyżki miodu
szczypta soli
2 łyżki orzeszków pinii
kilka gałązek tymianku

4 figi

Wykonanie:

W mikserze wyrabiamy masło z mąką, cukrem i solą. Dodajemy jajko miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy ciasto w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty.

Wykładamy ciasto papierem do pieczenia, na który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i usuwamy papier z obciążnikami.

W międzyczasie miksujemy ricottę, miód, jajka i sól. Wylewamy masę do podpieczonych tarteletek. Posypujemy listkami tymianku i orzeszkami  pinii.

Figi kroimy na 4 grube plastry, układamy po dwa plastry na wierzchu tarteletki.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.