Wczesna jesień to pora na słodkie i dojrzałe
figi. Prawdziwa doskonałość. Pyszne w sałatkach, wypiekach słonych i słodkich.
Figi dobrze się komponują z miodem
dlatego dzisiejsza tarta powstała na bazie ricotty i miodu.
Dodatkowym elementem smakowym są
orzeszki pinii oraz tymianek. Figi w tym otoczeniu to prawdziwa rozkosz.
xo
Na 8 tarteletek
Składniki:
2 szklanki
mąki
½
kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta
soli
1
łyżeczka cukru pudru
1
jajko
1 szklanka ricotty
2
jajka
2
łyżki miodu
szczypta
soli
2
łyżki orzeszków pinii
kilka gałązek
tymianku
4 figi
Wykonanie:
W mikserze wyrabiamy masło z mąką, cukrem i
solą. Dodajemy jajko miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy ciasto w
dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez
minimum 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do
ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty.
Wykładamy ciasto papierem do pieczenia, na
który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 20 minut aby ciasto
podpiec.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i usuwamy papier
z obciążnikami.
W międzyczasie miksujemy ricottę, miód,
jajka i sól. Wylewamy masę do podpieczonych tarteletek. Posypujemy listkami
tymianku i orzeszkami pinii.
Figi kroimy na 4 grube plastry, układamy po
dwa plastry na wierzchu tarteletki.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20
minut.