TARTA Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I OWOCOWYM SERKIEM KREMOWYM - APPLE TART WITH CRANBERRY AND FRUITY CREAM CHEESE



Tarta jabłkowa z żurawiną i owocowym kremowym serkiem ma ciekawe kruche ciasto - przygotowałam je z dodatkiem sera cheddar i suszonej żurawiny.

Ciasto dosyć masywne, bardzo kruche, o interesującym smaku. Tarta ta może być pysznym deserem, ale też i śniadaniem.


xo


jedna tarta o średnicy 24 cm

Składniki:

kruche ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 kostki masła, pokrojonego w kostkę
1 szklanka startego sera cheddar
¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny

2 serki kremowe z żurawiną i wiśnią

4 jabłka
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1 łyżka masła

świeża lub suszona żurawina


Wykonanie:

W misce wyrabiamy mąkę z solą i masłem. Rozdrabniamy między dłońmi do uzyskania struktury groszku. Dodajemy starty cheddar i żurawinę i wyrabiamy lekko,  aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk i wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło, przez około 30minut.

Jabłka obieramy ze skórki i  wycinamy z nich gniazda nasienne. Przekładamy jabłka do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny. Następnie kroimy jabłka na plastry o grubości 1 cm.

Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy plastry jabłka, posypujemy je cukrem i solą i smażymy obracając, aż jabłka się trochę zeszklą.

Wykładamy ciastem  formę na tartę, spód smarujemy grubą warstwą z serków kremowych żurawina i wiśnia. Na warstwie sera układamy koncentrycznie podsmażone plastry jabłka. W środkach kół z jabłka umieszczamy żurawinę.

Pieczemy tartę 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Podajemy ze świeżą żurawiną