Tarta jabłkowa z żurawiną i owocowym
kremowym serkiem ma ciekawe kruche ciasto - przygotowałam je z dodatkiem sera
cheddar i suszonej żurawiny.
Ciasto dosyć masywne, bardzo kruche, o
interesującym smaku. Tarta ta może być pysznym deserem, ale też i śniadaniem.
xo
jedna tarta o średnicy 24 cm
Składniki:
kruche ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 kostki masła,
pokrojonego w kostkę
1 szklanka startego sera
cheddar
¼ szklanki posiekanej
suszonej żurawiny
2 serki kremowe z żurawiną i wiśnią
4 jabłka
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1 łyżka masła
świeża lub suszona żurawina
Wykonanie:
W
misce wyrabiamy mąkę z solą i masłem. Rozdrabniamy między dłońmi do uzyskania
struktury groszku. Dodajemy starty cheddar i żurawinę i wyrabiamy lekko, aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z
ciasta dysk i wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło, przez około 30minut.
Jabłka
obieramy ze skórki i wycinamy z nich gniazda
nasienne. Przekładamy jabłka do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny.
Następnie kroimy jabłka na plastry o grubości 1 cm.
Na
dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy plastry jabłka, posypujemy je cukrem i
solą i smażymy obracając, aż jabłka się trochę zeszklą.
Wykładamy
ciastem formę na tartę, spód smarujemy grubą
warstwą z serków kremowych żurawina i wiśnia. Na warstwie sera układamy
koncentrycznie podsmażone plastry jabłka. W środkach kół z jabłka umieszczamy
żurawinę.
Pieczemy
tartę 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Podajemy
ze świeżą żurawiną