PANCAKE Z MĄKI MIGDAŁOWEJ I RYŻOWEJ Z DŻEMEM ŚLIWKOWYM - ALMOND AND RICE FLOUR PANCAKE WITH PLUM JAM



Spodobało mi się ostatnio przygotowywanie naleśników/omletów na śniadanie. Eksperymentuję z bezglutenową ich wersją.

Dzisiaj pankejki z mąki migdałowej i ryżowej, z pysznym dżemem śliwkowym aromatyzowanym cynamonem i anyżkiem.

Akurat na jesień. Na co dzień i od święta.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki migdałowej
½ szklanki maki ryżowej
1 łyżka stewii lub ksylitolu
½ łyżeczki skórki cytrynowej
szczypta soli
2 łyżki masła
1 szklanka jagód

do podania
cukier puder
jogurt grecki
dżem śliwkowy:
2 szklanki śliwek przekrojonych na pół i wydrylowanych
1 laska wanilii
1 kawałek kory cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 łyżka ksylitolu

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania kompotu śliwkowego, najlepiej wieczorem:

Wypestkowane śliwki podsmażamy na patelni z cukrem, przekrojoną na pół laską wanilii, korą cynamonu oraz gwiazdką anyżu. Smażymy aż śliwki puszczą sok, będą miękkie ale zachowają swój kształt. Schładzamy.

Na dużą żeliwną patelnię  albo 4 mniejsze patelnie wykładamy 2 łyżki masła, roztapiamy i rozprowadzamy aby pokryć dno. Rozgrzewamy patelnię mocno.

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mąkę migdałową i ryżową, mleko, stewię, sól i skórkę cytrynową. Mieszamy trzepaczką do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.  

Wylewamy ciasto naleśnikowe na patelnię (patelnie) z gorącym masłem i następnie wstawiamy patelnię(e) do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-18 minut.

Podajemy posypane cukrem pudrem, z dużą porcją dżemu śliwkowego i jogurtem.