wtorek, 7 października 2014

CIASTO MARCHEWKOWO CUKINIOWE - CARROT ZUCCHINI CAKE



Nadeszła pora na kolejne ciasto marchwiowe. Wilgotne, pachnące cynamonem z cytrynowym kremem.

Bardzo lubię ciasto marchewkowe. Poprzednie wersje znajdziecie tutaj, i tutaj, i tutaj oraz tutaj

Ale też lubię ciasto cukiniowe. I w tym blogu są ciasta cukiniowe słodkie i słone. Tu, tu i tu.

Ostatnio u Donny Hay, w książce Fresh and Light odkryłam ciasto marchewkowo-cukiniowe. Przyznam, że nie pomyślałam wcześniej o takim połączeniu! Rewelacja!

Przyozdobiłam je cytrynowym kremem na bazie białej czekolady i serka jogurtowego oraz własnoręcznie zrobionymi marchewkami z marcepana.

Ładne prawda?

xo


Na jedno ciasto o średnicy 24 cm

Składniki:

2 szklanki startej marchwi (3 marchewki)
1 szklanka startej cukinii (jedna mała cukinia)
2 szklanki mąki
2  łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
3  jajka
1/2 szklanki cukru demerara
1 łyżeczka  esencji waniliowej
1/3 szklanki oleju

½ tabliczki białej czekolady
sok i skórka z jednej cytryny
serek jogurtowy

marcepan
barwnik czerwony i zółty
koper

Wykonanie:


Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Cukinię ścieramy na tarce, łączymy z marchewką, odstawiamy na bok.

Przesiewamy suche składniki: mąkę, cynamon, gałkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy  składniki z marchewką i cukinią.

W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem, wanilią i olejem, aż będę jasne i puszyste.
Dodajemy jajka do marchwi, delikatnie mieszając szpatułką.

Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto.

Podczas gdy ciasto się studzi roztapiamy czekoladę ze skórką cytrynową i sokiem. Ubijamy ciepłą czekoladę z serkiem jogurtowym.

Wykonujemy marchewki: wyrabiamy marcepan z kroplą barwnika czerwonego i żółtego do uzyskania koloru pomarańczowego. Formujemy marchewki. Robimy wykałaczką otwory w marchewce, w które wsuwamy gałązki kopru.

Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu kremem i przyozdabiamy marcepanowymi marchewkami.



3 komentarze:

  1. Urzekła mnie dekoracja. Porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne :)
    Ciacho musiało smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałam jeszcze kandyzowaną skórkę pomarańczową:) wyszło boskie!!

    OdpowiedzUsuń