Nadeszła pora na kolejne ciasto
marchwiowe. Wilgotne, pachnące cynamonem z cytrynowym kremem.
Ostatnio u Donny Hay, w książce Fresh
and Light odkryłam ciasto marchewkowo-cukiniowe. Przyznam, że nie pomyślałam wcześniej o takim połączeniu! Rewelacja!
Przyozdobiłam je cytrynowym kremem na
bazie białej czekolady i serka jogurtowego oraz własnoręcznie zrobionymi
marchewkami z marcepana.
Ładne prawda?
xo
Na jedno ciasto o średnicy 24 cm
Składniki:
2 szklanki startej marchwi (3
marchewki)
1 szklanka startej cukinii (jedna mała
cukinia)
2 szklanki mąki
2
łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
3
jajka
1/2 szklanki cukru demerara
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/3 szklanki oleju
½ tabliczki białej czekolady
sok i skórka z jednej cytryny
serek jogurtowy
marcepan
barwnik czerwony i zółty
barwnik czerwony i zółty
koper
Wykonanie:
Marchewki obieramy i
ścieramy na tarce. Cukinię ścieramy na tarce, łączymy z marchewką, odstawiamy
na bok.
Przesiewamy suche składniki: mąkę, cynamon, gałkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy składniki z marchewką i cukinią.
W osobnym naczyniu ubijamy jajka z
cukrem, wanilią i olejem, aż będę jasne i puszyste.
Dodajemy jajka do marchwi, delikatnie
mieszając szpatułką.
Przekładamy do formy wysmarowanej
masłem i wyłożonej pergaminem, pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy
ciasto.
Podczas gdy ciasto się studzi
roztapiamy czekoladę ze skórką cytrynową i sokiem. Ubijamy ciepłą czekoladę z
serkiem jogurtowym.
Wykonujemy marchewki: wyrabiamy marcepan z kroplą barwnika czerwonego i żółtego do uzyskania koloru pomarańczowego. Formujemy marchewki. Robimy wykałaczką otwory w marchewce, w które wsuwamy gałązki kopru.
Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu kremem i przyozdabiamy marcepanowymi marchewkami.
Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu kremem i przyozdabiamy marcepanowymi marchewkami.