PIECZONE CUKINIE NADZIEWANE KASZA JAGLANA - BAKED ZUCCHINI STUFFED WITH MILLET



Moja przyjaciółka, Kasia, robi pyszne kotleciki z kaszy jaglanej. Kiedy próbowałyśmy jej specjału zaczęłyśmy zastanawiać się, jak by smakowały, gdyby ich składniki wzbogacić o cukinię.

A, kiedy kupiłam u mnie na rynku, piękne, małe okrągłe cukinie, postanowiłam nadziać je farszem z kotlecików Katki. Oczywiście z dodatkiem startej cukinii.

Wspaniałe. Polecam jeść na ciepło z sosem tzatziki lub pomidorowym.

xo



Składniki:

1-2 okrągłe cukinie na osobę

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1czerwona cebula
olej
1 szklanka twarogu
sól i pieprz
2 jajka
tymianek
szczypiorek

Wykonanie:

Z cukinii ścinamy wierzch, odkładamy na bok – zrobimy z tego pokrywki. Cukinie wydrążamy, solimy je i odstawiamy na bok do czasu aż zrobimy farsz.

Wydrążone środki cukinii ścieramy na tarce lub siekamy drobno. Cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę o wielkości 0,5 cm i podsmażamy w 1 łyżce oleju do miękkości. Studzimy.

Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy cukinię i cebulę. Mieszamy i następnie dodajemy pokruszony twaróg i jajka.  Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy świeże, posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników.

Nadziewamy cukinie farszem. Przykrywamy pokrywkami i układamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy cukinie oliwą i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.