JESIENNA SAŁATKA PANZANELLA - FALL PANZANELLA SALAD



Zapraszam na kolejną sałatkę chlebową panzanella, tym razem w jesiennej odsłonie. Połączyłam w niej smak porów i grzybów (w moim przypadku kurek, ale polecam też borowiki, pieczarki czy shitake)  ze smakiem brukselki i tymianku.

Gwiazdą w tej sałatce jest chleb. Lubię gdy chleb jest podpieczony i chrupiący i mięknie dopiero pod wpływem sosu. To bardzo malownicza sałatka, pełna wyrazistych smaków, faktur i kolorów. 

Polecam też panzanellę zimową oraz letnią.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

4 grube kromki wiejskiego chleba
4 garście rukoli
2 czerwone cykorie
1 por
1 łyżka oliwy
2 szklanki grzybów: kurki, borowiki lub pieczarki
kilka gałązek tymianku
2 szklanki listków z brukselki
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanej dymki
parmezan lub pecorino
sól i pieprz
2 łyżki octu winnego z sherry
4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Grzyby i por czyścimy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy por w łyżce oliwy przez 5 minut, dodajemy grzyby i tymianek. Dusimy grzyby do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą a następnie dodajemy listki brukselki. Przykrywamy patelnię i zdejmujemy z ognia.

Chleb, pokrojony lub porwany na kawałki o rozmiarach 2 x 2 cm, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Do miski wkładamy rukolę i listki czerwonej cykorii, do tego dodajemy duszone grzyby z porem i brukselką.  Na koniec dodajemy grzanki z chleba, pietruszkę i dymkę.

Całość polewamy sosem przyrządzonym z  octu z sherry i oliwy i doprawionego solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.

Wykładamy sałatę na talerze, posypujemy wiórkami parmezanu.