Bardziej odświętna wersja ciasta migdałowego.
Baza bardzo prosta – ciasto z marcepanu.
Posmarowane curdem rabarbarowo-truskawkowym, na bazie masła i mascarpone. Do
tego świeże owoce i przystrojenie go kwiatami jadalnymi, które uwielbiam.
Dzięki temu nie tylko smak ale wygląd
krzyczy: wiosna!
Składniki:
ciasto
2 kostki marcepanu, około 400 gram
5 jajek, rozdzielone żółtka od białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
2 łyżki oleju migdałowego lub z pestek
winogron
krem rabarbarowo-truskawkowy
½ szklanki musu z rabarbaru
½ szklanki musu z truskawek
2 jajka
4 łyżki masła
1 szklanka mascarpone
do przybrania
truskawki, maliny i borówki
kwiaty jadalne: bratki, fiołki,
stokrotki, pachnący groszek
Wykonanie:
ciasto
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na
sztywno. Żółtka odstawiamy na bok.
W misce miksujemy rozdrobnioną masę
marcepanową. Dodajemy do niej stopniowo żółtka dokładnie mieszając. Następnie
do marcepana dodajemy kilka kropli olejku marcepanowego, proszek do pieczenia i olej, miksujemy wszystko na gładką
masę.
Na koniec, dodajemy do masy ubite na
sztywno białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 160
stopni.
rabarbarowo-truskawkowy curd
Rabarbar – 4 łodygi kroimy na kawałki i
pieczemy z 4 łyżkami cukru, do miękkości. Miksujemy rabarbar z 1 szklanką
truskawek, dodajemy 2 łyżki cukru.
Jajka ucieramy w misce nad garnkiem
gotującej się wody. Dodajemy do jajek 1 szklankę musu z rabarbaru oraz truskawek,
i gotujemy na parze ciągle mieszając, aż
krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.
Krem przecieramy przez gęste sito, aby
pozbyć się zanieczyszczeń i był gładki. Dodajemy do kremu masło pokrojone
na małe kawałki i dokładnie mieszamy aby połączyć masło z kremem. Po czym do
kremu dodajemy mascarpone, po łyżce, mieszając aby dokładnie wmieszać serek do
kremu.
Schładzamy krem aż zgęstnieje.
składanie
Ostudzone ciasto wykładamy na paterę.
Wokół ciasta umieszczamy obręcz i dopasowujemy ją do obwodu ciasta. Na ciasto
wykładamy krem, rozsmarowujemy szpatułką wierzch na gładko.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
aby krem dobrze stężał. Przybieramy owocami: truskawkami, malinami i borówkami.
Przybieramy dekoracyjnie kwiatami jadalnymi.