CIASTO MIGDAŁOWE Z KREMEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWYM - MARZIPAN CAKE WITH RHUBARB-STRAWBERRY CURD



Bardziej odświętna wersja ciasta migdałowego.

Baza bardzo prosta – ciasto z marcepanu. Posmarowane curdem rabarbarowo-truskawkowym, na bazie masła i mascarpone. Do tego świeże owoce i przystrojenie go kwiatami jadalnymi, które uwielbiam.

Dzięki temu nie tylko smak ale wygląd krzyczy: wiosna!

xo

Składniki:


ciasto
2 kostki marcepanu, około 400 gram
5 jajek, rozdzielone żółtka od białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
2 łyżki oleju migdałowego lub z pestek winogron

krem rabarbarowo-truskawkowy
½ szklanki musu z rabarbaru
½ szklanki musu z truskawek
2 jajka
4 łyżki masła
1 szklanka mascarpone

do przybrania
truskawki, maliny i borówki
kwiaty jadalne: bratki, fiołki, stokrotki, pachnący groszek

Wykonanie:

ciasto

Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka odstawiamy na bok.

W misce miksujemy rozdrobnioną masę marcepanową. Dodajemy do niej stopniowo żółtka dokładnie mieszając. Następnie do marcepana dodajemy kilka kropli olejku marcepanowego, proszek do pieczenia i olej, miksujemy wszystko na gładką masę.

Na koniec, dodajemy do masy ubite na sztywno białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.

rabarbarowo-truskawkowy curd  

Rabarbar – 4 łodygi kroimy na kawałki i pieczemy z 4 łyżkami cukru, do miękkości. Miksujemy rabarbar z 1 szklanką truskawek, dodajemy 2 łyżki cukru.

Jajka ucieramy w misce nad garnkiem gotującej się wody. Dodajemy do jajek 1 szklankę musu z rabarbaru oraz truskawek,  i gotujemy na parze ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń i był gładki. Dodajemy do kremu masło pokrojone na małe kawałki i dokładnie mieszamy aby połączyć masło z kremem. Po czym do kremu dodajemy mascarpone, po łyżce, mieszając aby dokładnie wmieszać serek do kremu.

Schładzamy krem aż zgęstnieje.

składanie

Ostudzone ciasto wykładamy na paterę. Wokół ciasta umieszczamy obręcz i dopasowujemy ją do obwodu ciasta. Na ciasto wykładamy krem, rozsmarowujemy szpatułką wierzch na gładko.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby krem dobrze stężał. Przybieramy owocami: truskawkami, malinami i borówkami. Przybieramy dekoracyjnie kwiatami jadalnymi.