CIASTO PIASKOWE Z POLEWĄ Z HERBATY MATCHA - SAND CAKE WITH MATCHA TEA GLAZE



Dzisiaj bezglutenowe ciasto z mąki ziemniaczanej. Klasyk kuchni włoskiej. Prezentowałam już na blogu to ciasto z rozmarynem. Przepis tutaj.

Jest to ciasto o niezwykle piaskowej strukturze, po włosku nazywa się torta sabbiosa i pochodzi z Mantui. Wspaniale pachnie i smakuje wanilią i limonką.

Polałam je polewą z białej czekolady z dodatkiem herbaty matcha i soku z limonki, w pięknym zielonym kolorze. Przyozdobiłam nasionami granatu. Podajemy z owocami sezonowymi.

xo

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i ½  łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 jajka żółtka oddzielone od białek
1/2 szklanki ksylitolu lub 4 łyżki stewii
1 kostka masła
skórka z 1 cytryny i sok
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

do podania
1 tabliczka białej czekolady
4 łyżki śmietany lub jogurtu
1 łyżka herbaty matcha
1 limonka
garść nasion granatu
posiekane pistacje

Wykonanie:

W misce przesiewamy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.

Rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy of białek. Białka ubijamy na sztywno.

Ucieramy miękkie masło aż będzie puszyste, stopniowo dodajemy do niego ksylitol lub stewię, ucieramy aż ksylitol połączy się z masłem. Następnie dodajemy do masła żółtka po jednym i  ucieramy aż się połączą z masą. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz  wanilię, mieszamy.

Dodajemy suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy białka w trzech częściach.

Nakładamy masę do formy na babkę z otworem w środku.  

Pieczemy w piekarniku przez 50 - 55 minut w temperaturze 160 stopni. Uwaga wkładamy ciasto do zimnego piekarnika.

Podczas gdy ciasto się piecze,  w misce nad rondelkiem z gotującą się wodą roztapiamy białą czekoladę ze śmietaną. Do roztopionej czekolady dodajemy łyżkę herbaty matcha i skórkę i sok z limonki. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy.

Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu go polewamy ciasto polewą. Posypujemy z wierzchu pistacjami i nasionami granatu.