Dzisiaj
bezglutenowe ciasto z mąki ziemniaczanej. Klasyk kuchni włoskiej. Prezentowałam
już na blogu to ciasto z rozmarynem. Przepis tutaj.
Jest to ciasto o niezwykle piaskowej
strukturze, po włosku nazywa się torta sabbiosa i pochodzi z Mantui. Wspaniale
pachnie i smakuje wanilią i limonką.
Polałam je polewą z białej czekolady z
dodatkiem herbaty matcha i soku z limonki, w pięknym zielonym kolorze.
Przyozdobiłam nasionami granatu. Podajemy z owocami sezonowymi.
xo
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 jajka żółtka oddzielone od białek
1/2 szklanki ksylitolu lub 4 łyżki
stewii
1 kostka masła
skórka z 1 cytryny i sok
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
do podania
1 tabliczka białej czekolady
4 łyżki śmietany lub jogurtu
1 łyżka herbaty matcha
1 limonka
garść nasion granatu
posiekane pistacje
Wykonanie:
W misce przesiewamy mąkę ziemniaczaną, proszek
do pieczenia i sól.
Rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy of
białek. Białka ubijamy na sztywno.
Ucieramy miękkie masło aż będzie
puszyste, stopniowo dodajemy do niego ksylitol lub stewię, ucieramy aż ksylitol
połączy się z masłem. Następnie dodajemy do masła żółtka po jednym i ucieramy aż się połączą z masą. Dodajemy
skórkę i sok z cytryny oraz wanilię,
mieszamy.
Dodajemy suche składniki delikatnie
mieszając. Na koniec dodajemy białka w trzech częściach.
Nakładamy masę do formy na babkę z
otworem w środku.
Pieczemy w piekarniku przez 50 - 55
minut w temperaturze 160 stopni. Uwaga wkładamy ciasto do zimnego piekarnika.
Podczas gdy ciasto się piecze, w misce nad rondelkiem z gotującą się wodą
roztapiamy białą czekoladę ze śmietaną. Do roztopionej czekolady dodajemy łyżkę
herbaty matcha i skórkę i sok z limonki. Mieszamy dokładnie do uzyskania
gładkiej masy.
Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu go polewamy
ciasto polewą. Posypujemy z wierzchu pistacjami i nasionami granatu.