OMLET MIGDAŁOWY Z SOSEM JAGODOWYM I MASCARPONE - ALMOND OMELETTE WITH BLUEBERRY SAUCE AND MASCARPONE



Lekko słony i puszysty omlet migdałowy. Pieczony na karmelizowanym maśle, które dodaje lekkiej słodyczy.

Do tego owoce sezonowe - u mnie dzisiaj borówki, ale truskawki będą jak najbardziej na miejscu.


xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka mąki migdałowej
1 łyżeczka sody
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
szczypta soli
2 łyżki masła

do podania
borówki lub jagody, zmiksowane
mascarpone lub gęsty naturalny jogurt

Wykonanie:

Na dużą żeliwną patelnię albo 4 mniejsze patelnie wykładamy 2 łyżki masła, roztapiamy i rozprowadzamy aby pokryć dno i podgrzewamy aż masło będzie złote. 

Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wbijamy do miski i ubijamy. Dodajemy mąkę migdałową, maślankę, sól, sodę i sok oraz skórkę cytrynową. Mieszamy trzepaczką a następnie dodajmy ubite białka, do otrzymania puszystego ciasta.

Wylewamy ciasto na patelnię (patelnie) z gorącym masłem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-18 minut.

Podajemy ze zmiksowanymi borówkami i łyżką mascarpone lub jogurtu.