GRZEBIENIE Z PIECZONYCH MŁODYCH ZIEMNIAKÓW - HASSELBACK POTATOES



Podobno wymyślono je w restauracji w Sztokholmie. Genialny sposób na przygotowanie ziemniaków. Nacina się je w poprzek, nie przecinając ich całkowicie a ziemniaki podczas pieczenia rozchylają się jak akordeon. Otrzymujemy pyszne, chrupiące ziemniaczki.

Dodatkowo pomiędzy plasterkami ziemniaków umieściłam młode listki laurowe i gałązki tymianku.

Jako dodatek do obiadu lub same, z sałatą i jogurtem ze szczypiorem.

xo

Na 4 osoby

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków równej wielkości
olej neutralny
ząbek młodego czosnku
sól i pieprz
liście laurowe
gałązki tymianku
gałązki drzewka laurowego lub rozmarynu

do podania:
jogurt
szczypior

Wykonanie

Ziemniaki myjemy dokładnie i nacinamy w poprzek w plastry o grubości pół centymetra. Nie przecinamy do końca, aby ułatwić sobie zadanie dobrze jest wbić w ziemniak patyczek do szaszłyków.

Pomiędzy plasterki ziemniaków wsuwamy listek laurowy i gałązkę tymianku. Dodatkowo w miejscu, w którym był patyczek, wbijamy gałązkę lauru lub rozmarynu.

Ziemniaczki układamy na blaszce, doprawiamy pieprzem i solą, pokrapiamy olejem, dodajemy czosnek.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę, aż ziemniaki się rozchylą i będą chrupiące.

Podajemy z jogurtem i szczypiorem.