Ostatnio uświadomiłam sobie, że już dawno nie podawałam przepisu na
szparagi. Zrobiłam ostatnio zupę ze szparagów oraz upiekłam szparagi w papilocie.
Inspiracją dla tego dania były szparagi pochodzące z książki „I love NY” Daniela
Humm i Will Guidara z 11 Madison Park.
Dzisiaj szparagi w papilocie, upieczone na parze w szczelnym
zamknięciu zrobionym z papieru do pieczenia.
Smaki ziół i cytryny, piekąc się w papilocie, wnikają w głąb szparagów
zostawiając tam cały swój aromat. Masło, wytapiając się, łączy się z sokiem z
cytryny tworząc doskonały sos.
xo
Porcja na 1 osobę
Składniki:
7-8 szparagów
sól i pieprz
1 plasterek
cytryny
1 ząbek młodego
czosnku
1 gałązka
tymianku
1 gałązka
cząbru
1 gałązka
estragonu
1 łyżeczka
masła
1 arkusz
papieru do pieczenia, docięty tak, aby pomieścić szparagi
sznurek do
związania szparagów
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki
i obieramy łodygi. Cytrynę myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w plasterki.
Układamy płasko szparagi i związujemy je luźno sznurkiem. Pomiędzy szparagami
umieszczamy gałązki ziół i ząbek czosnku.
Przekładamy szparagi na papier do pieczenia , na wysokości 2/3 papieru do pieczenia.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na szparagach układamy plaster cytryny a
na tym kładziemy po kawałeczku masła. Całość szczelnie zawijamy.