niedziela, 7 czerwca 2015

SZPARAGI PIECZONE W PAPILOCIE - ASPARAGUS EN PAPILLOTE



Ostatnio uświadomiłam sobie, że już dawno nie podawałam przepisu na szparagi. Zrobiłam ostatnio zupę ze szparagów oraz upiekłam szparagi w papilocie. Inspiracją dla tego dania były szparagi pochodzące z książki „I love NY” Daniela Humm i Will Guidara z 11 Madison Park.

Dzisiaj szparagi w papilocie, upieczone  na parze w szczelnym zamknięciu zrobionym z papieru do pieczenia.  

Smaki ziół i cytryny, piekąc się w papilocie, wnikają w głąb szparagów zostawiając tam cały swój aromat. Masło, wytapiając się, łączy się z sokiem z cytryny tworząc doskonały sos.

xo


Porcja na 1 osobę

Składniki:
  
7-8 szparagów 
sól i pieprz
1 plasterek cytryny
1 ząbek młodego czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka cząbru
1 gałązka estragonu
1 łyżeczka masła

1 arkusz papieru do pieczenia, docięty tak, aby pomieścić szparagi
sznurek do związania szparagów

Wykonanie:

Szparagi  myjemy, odłamujemy końcówki i obieramy łodygi. Cytrynę myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w plasterki.

Układamy płasko szparagi i związujemy je luźno sznurkiem. Pomiędzy szparagami umieszczamy gałązki ziół i ząbek czosnku.

Przekładamy szparagi na papier do pieczenia ,  na wysokości 2/3 papieru do pieczenia.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na szparagach układamy plaster cytryny a na tym kładziemy po kawałeczku masła. Całość szczelnie zawijamy.

Pakieciki kładziemy na blachę i pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut.  Nie pieczemy dłużej, bo szparagi wyjdą zbyt miękkie.


2 komentarze: