niedziela, 14 czerwca 2015

ZUPA SZPARAGOWA Z JAJKIEM W KOSZULCE - ASPARAGUS SOUP WITH POACHED EGG




Niewiele w tym roku gotowałam  szparagów.  To znaczy gotowałam, ale ograniczałam się do mojego ulubionego sposobu: pieczenia.

Dzisiaj,  natomiast, tak na pożegnanie, zupa ze szparagów z jajkiem w koszulce.

Smaczna zupa na wywarze z młodych warzyw. Dla wzmocnienia koloru, po ugotowaniu, zmiksowałam zupę ze świeżym szpinakiem i szczypiorem.

Kolor jest więc świeży, bardzo zielony. A, że mamy tu dwa składniki z dużą ilością szczawianów, starałam się zneutralizować je dodając śmietanę.

xo

na  4 porcje

Składniki:

wywar warzywny ugotowany z marchwi, pietruszki, selera naciowego i pora z liściem laurowym, tymiankiem i czosnkiem.

2 pęczki szparagów, odkrojone główki, łodygi pokrojone w 3 cm kawałki
2 garści szpinaku
2 cebule dymki
4 łyżki śmietany
 sól i pieprz

4 jajka
czarnuszka
szczypiorek

pesto ze szczypioru i pietruszki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Gotujemy wywar: w 1 litrze wody gotujemy 2 marchewki, pietruszkę, 2 łodygi selera i 1 por z  liściem laurowym, tymiankiem i jednym ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu wywaru usuwamy marchewki. Dodajemy do zupy końcówki szaragów i gotujemy do  miękkości. Doprawiamy pieprzem i solą.

W międzyczasie we wrzącej osolonej wodzie blanszujemy główki szparagów – można to zrobić w zupie lub upiec. Moje były pieczone w papilotach.

Zupę studzimy lekko i miksujemy w blenderze, dodając świeży szpinak i dymkę. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy, doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną.

Jajka gotujemy w wodzie z octem i solą – robimy to w patelni, uważając aby żółtko pozostało płynne i żółte – to najlepszy sposób na gotowanie jajek w koszulkach.
Zupę wylewamy do talerza, układamy szparagi, na wierzchu podajemy jajko. Oprószamy całość czarnuszką i szczypiorkiem. Polewamy pesto ze szczypioru.


1 komentarz: