Niewiele
w tym roku gotowałam szparagów. To znaczy gotowałam, ale ograniczałam się do mojego
ulubionego sposobu: pieczenia.
Dzisiaj, natomiast, tak na pożegnanie, zupa ze
szparagów z jajkiem w koszulce.
Smaczna zupa
na wywarze z młodych warzyw. Dla wzmocnienia koloru, po ugotowaniu, zmiksowałam
zupę ze świeżym szpinakiem i szczypiorem.
Kolor jest
więc świeży, bardzo zielony. A, że mamy tu dwa składniki z dużą ilością
szczawianów, starałam się zneutralizować je dodając śmietanę.
xo
na 4 porcje
Składniki:
wywar warzywny ugotowany z marchwi,
pietruszki, selera naciowego i pora z liściem laurowym, tymiankiem i czosnkiem.
2 pęczki szparagów, odkrojone
główki, łodygi pokrojone w 3 cm kawałki
2 garści szpinaku
2 cebule dymki
4 łyżki śmietany
sól i pieprz
4 jajka
czarnuszka
szczypiorek
pesto ze szczypioru i pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Gotujemy
wywar: w 1 litrze wody gotujemy 2 marchewki, pietruszkę, 2 łodygi selera i 1
por z liściem laurowym, tymiankiem i
jednym ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu wywaru usuwamy marchewki. Dodajemy do
zupy końcówki szaragów i gotujemy do miękkości.
Doprawiamy pieprzem i solą.
W
międzyczasie we wrzącej osolonej wodzie blanszujemy główki szparagów – można to
zrobić w zupie lub upiec. Moje były pieczone w papilotach.
Zupę studzimy lekko i miksujemy w
blenderze, dodając świeży szpinak i dymkę. Następnie przecieramy ją przez gęste
sito. Sprawdzamy gęstość zupy, doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną.
Jajka gotujemy
w wodzie z octem i solą – robimy to w patelni, uważając aby żółtko pozostało płynne
i żółte – to najlepszy sposób na gotowanie jajek w koszulkach.
Zupę wylewamy
do talerza, układamy szparagi, na wierzchu podajemy jajko. Oprószamy całość czarnuszką
i szczypiorkiem. Polewamy pesto ze szczypioru.