środa, 17 czerwca 2015

CIASTO TRUSKAWKOWE Z POZIOMKAMI - FRAISIER - STRAWBERRY CAKE WITH WILD STRAWBERRIES



Nie ma sezonu truskawkowego bym nie zrobiła ciasta truskawkowego - fraisier.  Uwielbiam to połączenie truskawek zatopionych w kremie ze smakiem wanilii lub migdałów.

W dzisiejszej odsłonie tego wspaniałego ciasta, obok truskawek, znajdziecie poziomki. Przepadam za nimi.

Dawniej, moja mama miała na swojej działce grządkę z krzaczkami poziomek. Nikt nie mógł ich dotykać, czekały na mnie. Co weekend zbierałam około garści tych soczystych pyszności i jadłam prosto z krzaczków.

Biszkopt zrobiłam z ciasta migdałowego z palonym masłem. Krem to polączenie mascarpone i białej czekolady. Na wierzchu pokrojone truskawki i poziomki oraz nasiona granatu. Całość oprószona suszonymi, sproszkowanymi truskawkami.

xo

Na jedno ciasto o średnicy 24 cm i grubości 2-3 cm.

Składniki:

1/2 kostki masła
3/4 szklanki mielonych migdałów
2 łyżki mąki kokosowej
5 białek
½ szklanki ksylitolu
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka
sok z jednej cytryny
1 tabliczka białej czekolady
250 g mascarpone

koszyk truskawek o podobnej wielkości
garść poziomek
garść nasion granatu

sproszkowane suszone truskawki

Wykonanie:

Biszkopt:

W małym rondelku topimy masło i smażymy aż się zazłoci i będzie pachnieć karmelowo.

W misce ubijamy białka z ksylitolem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany. Do jajek dodajemy mąkę migdałową i kokosową przesianą z proszkiem do pieczenia, w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło i mieszamy dokładnie.

Masę przekładamy do tortownicy, rozsmarowujemy na grubość ok. 2 cm.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Przygotowujemy krem:

Jajka ubijamy z sokiem z cytryny w misce nad garnkiem gotującej się wody. Gotujemy na parze, aż jajka potroją swoją objętość. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska. Pilnujemy aby żółtka się nie zważyły.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń i ubijamy jeszcze chwilę. Dodajemy do kremu białą czekoladę pokruszoną na małe kawałki. A następnie dodajemy mascarpone, po jednej łyżce i ubijamy na puszystą masę. Krem schładzamy.


Składanie:

Na paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta, układamy biszkopt.

Na biszkopcie układamy truskawki, od strony pierścienia układamy truskawki przecięte na pół, przecięciem do brzegu. Środek wypełniamy również truskawkami. Wierzch uzupełniamy kremem.

Na kremie kładziemy truskawki pokrojone w kostkę, poziomki i nasiona granatu. Oprószamy sproszkowanymi suszonymi truskawkami.

Schładzamy przez kilka godzin aż masa stężeje.



1 komentarz: