Nie ma sezonu truskawkowego bym nie
zrobiła ciasta truskawkowego - fraisier.
Uwielbiam to połączenie truskawek zatopionych w kremie ze smakiem
wanilii lub migdałów.
W dzisiejszej odsłonie tego wspaniałego
ciasta, obok truskawek, znajdziecie poziomki. Przepadam za nimi.
Dawniej, moja mama miała na swojej
działce grządkę z krzaczkami poziomek. Nikt nie mógł ich dotykać, czekały na
mnie. Co weekend zbierałam około garści tych soczystych pyszności i jadłam
prosto z krzaczków.
Biszkopt zrobiłam z ciasta migdałowego z
palonym masłem. Krem to polączenie mascarpone i białej czekolady. Na wierzchu
pokrojone truskawki i poziomki oraz nasiona granatu. Całość oprószona suszonymi,
sproszkowanymi truskawkami.
xo
Na jedno ciasto o
średnicy 24 cm i grubości 2-3 cm.
Składniki:
1/2
kostki masła
3/4
szklanki mielonych migdałów
2
łyżki mąki kokosowej
5
białek
½
szklanki ksylitolu
1
szczypta soli
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
sok z jednej cytryny
1 tabliczka białej czekolady
250 g mascarpone
koszyk
truskawek o podobnej wielkości
garść
poziomek
garść
nasion granatu
sproszkowane
suszone truskawki
Wykonanie:
Biszkopt:
W małym rondelku topimy masło i smażymy aż się
zazłoci i będzie pachnieć karmelowo.
W misce ubijamy białka z ksylitolem i solą do
otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany. Do jajek dodajemy mąkę migdałową i
kokosową przesianą z proszkiem do pieczenia, w trzech częściach, delikatnie
mieszamy. Dodajemy stopione masło i mieszamy dokładnie.
Masę przekładamy do tortownicy, rozsmarowujemy
na grubość ok. 2 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Przygotowujemy krem:
Jajka ubijamy z sokiem z
cytryny w misce nad garnkiem gotującej się wody. Gotujemy na parze, aż jajka
potroją swoją objętość. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać
kreska. Pilnujemy aby żółtka się nie zważyły.
Krem
przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń i ubijamy jeszcze
chwilę. Dodajemy do kremu białą czekoladę pokruszoną na małe kawałki. A
następnie dodajemy mascarpone, po jednej łyżce i ubijamy na puszystą masę. Krem
schładzamy.
Składanie:
Na
paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta,
układamy biszkopt.
Na
biszkopcie układamy truskawki, od strony pierścienia układamy truskawki
przecięte na pół, przecięciem do brzegu. Środek wypełniamy również truskawkami. Wierzch
uzupełniamy kremem.
Na
kremie kładziemy truskawki pokrojone w kostkę, poziomki i nasiona granatu.
Oprószamy sproszkowanymi suszonymi truskawkami.
Schładzamy
przez kilka godzin aż masa stężeje.